fredag 19 december 2008

Glöggtilltugg!


Julkryddade mandlar och nötter är ett perfekt tilltugg till glöggen! Det är en rykande åtgång på dessa snacks hemma hos oss! Jag har redan gjort en sats av dessa i år och ska göra en till imorgon. Jag har glömt att lägga ut receptet här i bloggen, fast jag tog bilder också senast jag gjorde dessa.

Dessa går snabbt och lätt att göra och det kommer att sprida sig en härlig julig doft i hela köket, lite som brända mandlar men med salt inslag, perfekta till en mugg rykande glögg. Ifall man är nötallergiker men tål mandel, går det att byta ut nötterna i receptet och endast använda mandel. Finns det ork, så kan man skålla mandeln, annars går det bra att använda oskållad också.

Julkryddade mandlar och nötter
  • 4 dl cashewnötter
  • 4 dl mandlar
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 msk kanel
  • 0,5 tsk ingefära
  • 1 äggvita
  • 1 msk vatten
Häll nötter och mandlar i en bunke. Tillsätt socker, salt och kryddor. Rör om ordenligt. Vispa ihop äggvita och vatten i en kopp och häll över detta i bunken. Blanda ordentligt så att alla mandlar och nötter täcks av den blöta röran. Häll upp blandningen på en bakplåtsklädd plåt och bred ut ordentligt. Grädda i 140 grader i 35 minuter. Låt mandlarna och nötterna svalna på bakplåtspappret och bryt de sedan i mindre bitar. Förvara i en lufttät burk.

3 kommentarer:

  1. Åh så gott. Det måste jag testa när julen närmar sig :P längtar redan efter allt gott man kan göra då!

    SvaraRadera
  2. Helt underbart goda, har blivit ett måste till jul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag vet! Mannen klagade häromdagen för att jag inte gjort dessa ännu i år!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.