söndag 2 februari 2014

Kokos- och mandelvåfflor (glutenfria och mjölkfria)


Tjingeling – long time no see! Men nu blir det rykande färska recept här framöver! Hoppas du hänger med här på bloggen och kommenterar emellanåt (sådant som får en matbloggare att fortsätta med detta vettu), gilla på Facebook och lajka på Insta! Vi ses i cybervimlet!

Det är ett tag kvar till våffeldagen – 25 mars är det dags! Men jag såg ett recept i Kung Markattas receptfolder i mataffären och bestämde mig för att testa (läs: jag modifierade receptet som vanligt). Jag undviker ju vetemjöl – så inspirationen satt fint! I ursprungsreceptet används bara kokosmjöl men jag använde hälften mandelmjöl. Mumsiga våfflor – inte glutensega och krispiga utan mer mjuka. Suveränt goda och mättande (orkade bara en). Mannen gnällde lite över att dessa inte blev speciellt lika originalet men både jag och barnen var suveränt nöjda. Jag har ju inte ätit vetemjölsvåfflor sedan i somras, så dessa satt riktigt fint tillsammans med en gräddklick (använd mjölkfritt alternativ till allergiker) och hemkokt hjortronsylt! Rekommenderas!

Kokos- och mandelvåfflor (glutenfria och mjölkfria), 7 stycken

8 ägg
2 dl kokosmjölk (skaka inte burken utan använd bara det översta ”gräddiga”)
1 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk äkta vaniljsocker
Kokosolja till gräddning


Knäck äggen i en bunke och vispa ihop med kokosmjölken. Blanda de torra ingredienserna för sig innan du vispar ner dessa i äggsmeten. Låt smeten svälla medan våffeljärnet blir varmt. Pensla våffeljärnet med kokosolja och klicka ut smet och grädda våfflorna gyllenbruna. Servera med valfritt tillbehör.FLER våffelrecept hittar du HÄR: 

6 kommentarer:

 1. Härligt! Våfflor som även passar mig. De ser fantastiskt fina ut. För att inte tala om hjortronsylten! Jag älskar hjortron och ska passa på att köpa mig en jätteburk nu när distingsmarknaden kommer till stan i veckan. Jag har aldrig varken plockat hjortron eller kokat hjortronsylt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja... visst är det bra att de är glutenfria!
   Det är min man som plockat hjortronen och jag har kokat sylten. Jag har själv inte heller plockat någon gång - men var till hjortronmyren när jag låg i mammas mage. Hon stack iväg höggravid - tokerier! :-)

   Radera
 2. Våfflor funkar alla dagar, vare sig är våffeldagen eller inte. Vi åt det igår! :-)

  Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det smakar ju mums! Hemma hos oss blir det inte mer än ett par gånger per år dock.
   Kram tillbaks!

   Radera
 3. Åhh så gott med våfflor :)

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.