onsdag 5 februari 2014

Svampsoppa med gorgonzola


Nu var det alltför länge sedan det åts soppa senast - eller detta med tiden är ju relativt - men jag är en soppfantast, så här behövs det soppa ofta. Den här gången gjorde jag en svampsoppa med färska champinjoner, lite torkade trattisar och annat gott. Hela härligheten förgylldes av en krämig gorgonzola! Detta blir perfekta matlådor inför kommande veckorna! Och för den som har svårt för gorgonzolan (det är ju en blåmögelost) går det jättebra att bara utesluta den i soppan. Smaka av med lite salt i sådana fall.

Jag passade på att fota soppan ute i snödrivan – snart har ju all snö regnat och slaskat bort – det gäller att passa på!

Kram på er och hoppas ni har haft en bra vecka så här långt!

Svampsoppa med gorgonzola, 5-6 portioner

400 gram färska champinjoner
1 gul lök
1 ½ msk vetemjöl
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning (fond du chef)
1 dl vitt vin
3 msk torkade trattkantareller
3 dl vispgrädde
1 morot
1 broccolistånd (250 gram)
150 gram gorgonzola
Smör till stekning


Skär champinjonerna i kvartar, hacka löken och fräs i en panna till all vätska från svampen har dunstat. Häll över svampen och löken i en kastrull, pudra på mjöl och tillsätt vatten, grönsaksbuljongtärningen, grädden, vinet och trattkantarellerna. Skiva moroten tunt och tillsätt även den. Låt koka tills moroten mjuknat. Ta därefter bort kastrullen från plattan och mixa soppan slät med en mixerstav. Skär under tiden broccolin i buketter och stek mjuk i en panna. Smula ner gorgonzolan i soppan och låt den smälta. Tillsätt broccolibuketterna. Servera soppan med lite olivolja och flingsalt på toppen.


10 kommentarer:

  1. Så gott med gorgonzolaost i soppan, mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, fick osten av en kollega som köpt hem den av misstag (är inga mögelostfantaster tydligen) - och jag jublade! :-)

      Radera
  2. Låter riktigt gott med svamp och gorgonzola. Själv tänkte jag göra blomkålssoppa idag.

    Allt gott!
    Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blomkålssoppa är riktigt gott också!

      Radera
  3. Jag älskar soppor! Men gör det för sällan. Det ska jag ändra på - är ju perfekt som lunchlådor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, soppa är tacksamt och går bra att frysa - smakerna blir bara bättre!

      Radera
  4. Soppa är bästa maten när det är lite ruggigt ute. Finns inget som värmer bättre.
    Din variant av svampsoppa låter mycket god!
    Ha en skön helg. Kramar.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.