söndag 23 februari 2014

Smördegspizza med creme fraiche-röra och smarrig fyllning


Pizza är en typisk söndagsmiddag i många familjer – förmodligen snart snäppet vanligare än söndagsmiddagen.
Hemma hos oss har vi inte ätit speciellt mycket pizza sedan jag slutade med vetemjölet. Ibland har vi köpt pizza och jag har ätit fyllningen – gott och jag blir mätt också!

Den här gången kände jag mig riktigt kreativ – det blev inte bara pizza, det blev smördegspizza. Det blev inte tomatsås på pizzan – det blev creme fraiche med soltorkade tomater creme i. Och för mig blev det glutenfri smördeg. En färdig fryst, sorglig historia – lite trist. Så jag åt fyllningen, men fyllningen var rackarns god! Men smördegspizzan med vanlig smördeg i blev jättefin! Dessutom blev det riktigt gott med en annorlunda sås i - krämigare. Och därför skippade jag den vanliga rivna osten.
Det här kan ju vara mat att locka er med inför nästa helg - Andra chansen på tv då och veckan därpå blir det ju Mello-final. Perfekt mat för det tillfället – eller som fredagsmiddag!

Nu önskar jag dig en härlig söndag kväll och en bra kommande vecka!

Smördegspizza med creme fraiche-röra, chorizo, feta, oliver, paprika, purjo och rödlök, 4 portioner

1 rulle kyld smördeg, eller 4 plattor fryst smördeg (eller glutenfri smördeg)

Creme fraiche-sås:
1 burk creme fraiche
2 råa äggulor
½ burk soltorkade tomater crème

Fyllning:
300 gram färsk chorizo
100 gram feta, smulad
1 näve oliver
1/2 paprika, i stavar
¼ purjo, strimlad
1 rödlök, skuren i båtar
Oregano


Om du använder fryst smördeg, lägg dessa ut på plåten och tina, annars rulla ut smördegen på bakplåtspapper. Blanda ihop ingredienserna till creme fraiche-såsen, smaka av med salt och peppar. Stek chorizo i olja och skär den därefter i skivor. Låt rödlöken och purjon svettas i lite olja. Skär snitt runtom smördegskanten, cirka 1-2 cm från ytterkanten. Skär inte rakt igenom utan bara så att det blir en tunn skåra. Bred därefter på creme fraiche-såsen och lägg därefter på resten av fyllningen. Toppa med oregano. Grädda pizzan på 225 grader i cirka 15 minuter.
8 kommentarer:

 1. Vad gott med pizza på smördeg! Synd att den glutenfria inte var något att ha... Men jag tackar för infon, då hoppar jag över den ;) Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gört! Duger inte ens till bukfylla dessvärre!

   Radera
 2. Visst blir smördegspizza gott! Jag brukar ibland sporra ut mindre bitar och grädda och servera som snittar eller mingelmat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggt det låter med mindre bitar!
   Ja, smördegspizza är ju gott - numera äter jag dock inget vetemjöl men fyllningen är alltid god den också!

   Radera
 3. Jo tack, den fyllningen är det minsann inga fel på, så gott det låter. Tråkigt bara när din degbit inte var så bra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaja, man kan inte få allt här i världen -- eller hur! -D

   Radera
 4. Jag är inte heller så förtjust i den glutenfria smördegen: Fyllningen låter däremot jättegod!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du Kjersti kanske har något eget recept som du kan tipsa mig om? Du är ju min glutenfria bakexpert!

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.