fredag 19 december 2008

Marknadsnougat


Det enklaste man kan göra i godisväg (förutom att springa ner till Konsum och inhandla där) är att göra marknadsnougat. Jag gjorde marknadsnougat idag för första gången! Mums så gottigt! Och enkelt! Och det blir mycket!


Här kommer receptet:

125 gram margarin

5 ¾ dl strösocker

1 ¾ dl vatten


6 ½ dl vetemjöl

4 dl florsocker

1 dl kakao

1-2 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)

Arraksessens (kan uteslutas)


Sikta vetemjöl florsocker och kakao genom en sil, ner i en bunke tillsammans med vaniljsocker. Lägg margarin, strösocker och vatten i en kastrull. Låt koka i max två minuter. Häll ner blandningen med vetemjöl, florsocker och kakao i kastrullen och vispa kraftigt tills det blir en jämn smet. Häll upp på bakplåtspapper i en långpanna eller ugnsform. Låt stelna på balkongen i några timmar och skär sedan i kuber av önskad storlek. Låt kuberna torka till! Förvaras i kylskåp!


18 kommentarer:

  1. Oj va mumsigt, ska jag prova göra i kväll när lillsessan somnat :-D Perfekt att lägga i en fin glasburk och ge bort som julklapp!

    SvaraRadera
  2. Åh jo tack , browniesen var supergoda, men det klår inte det första receptet på brownies som jag alltid brukar baka! Den måste du testa,världens godaste :)!

    Och jag måste få säga hur himla goda dina marknadsnougat ser ut, mmm! Måste jag testa någon gång,så de är alltså inte knepiga?

    Ha en sockersöt kväll! Mvh//Sandra

    SvaraRadera
  3. Åh Vad kul! Ska prova det nu!

    SvaraRadera
  4. Byt ut margarinet mot cocosfett så blir det ännu bättre! / Micke Norman

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, det ska jag prova nästa gång! Är det konsistensen som du tycker blir bättre?

      Radera
  5. Har redan börjat spana lite efter recept på julgodis och det här måste jag prova! Barnen är nöt- och äggallergiska så det är rätt sällan de får chokladgodis.
    Din blogg är en favvis!
    Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, testa! Mysigt att börja spana efter julrecept! Det har jag själv inte riktigt hunnit med! Kul att du hittar något som passar dina barn. Jag har ju själv två mjölkallergiska barn, så jag vet att det finns utmaningar att ta sig an!
      Lycka till med julbaket och tack för din fina hälsning!

      /Anna - Frostis

      Radera
    2. Var visst lite snabb och missade att skriva den tredje matallergin...och det är just mjölkprotein! Så därav blev jag så glad över ett recept med kakao istället för choklad!
      Jenny

      Radera
    3. Tål dina barn produkter som kan innehålla spår av mjölk eller nötter? I så fall kan jag rekommendera ICAs mörka blockchoklad eller ICAs fairtrade choklad med 72% kakao.

      Radera
  6. Nu har jag provat och det här var ju ett fantastiskt recept! Smakar ju precis som riktig marknadsnougat! Det gjorde succé hos alla som smakade! Tack snälla Frostrosor för inspiration!
    /Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att det blev ett lyckat godisbak! Tack till dig för din hälsning här - det sporrar mig att blogga vidare!
      KRAM Anna/Frostis

      Radera
    2. Förvara i kylskåpet står det...är det ok att frysa dom?

      Radera
  7. Grymt gott!! Provat några men detta va bäst!

    SvaraRadera
  8. Kan man byta ut vetemjölet till nåt glutenfritt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr har jag inte testat något annat.

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.