tisdag 7 januari 2014

Skaldjurssoppa med räkor och kräftstjärtar


Innan nyår fick ni receptetet på morotssoppan med räkost,recept här>>   
Nu ska ni få receptet på en variant av den kan man säga. Jag har byggt vidare på idén och gjorde en skaldjurssoppa igår när vi i familjen träffades för trettondedagslunch. Barnen fick fiskpinnar och ris – något som de var väldigt nöjda med. Och vi vuxna i vår tur var glada över att få roffa åt oss soppan med alla skaldjuren.

Som tillbehör till soppan gjorde jag romtoast. Busgott, enkelt och populärt – fick ställa mig och steka några extra. Olyckligtvis fastnade inte toasten på något foto men jag har bloggat om romtoast tidigare och det receptet hittar du här >> 

Men nu till receptet på skaldjurssoppan!

Skaldjurssoppa med räkor och kräftstjärtar, 10 portioner

4 morötter, finrivna
½ vitlöksklyfta, hackad
1 dl vetemjöl
1 liter vatten
½ dl hummerfond på flaska
½ fond du chef grönsak eller fisk
400 gram räkost/kräftost/hummerost (jag blandade olika sorter som jag hade hemma)
1 burk creme fraiche
4 dl mjölk
½ kruka dill, hackad
2 msk hackad persilja
2 msk cognac (kan uteslutas)
Salt och peppar

Till servering:
300 gram skalade räkor
200 gram kräftstjärtar
Dill
Citron


Fräs morötterna och vitlöken i olja/smör. Pudra över vetemjölet och blanda noga. Häll över vattnet (förkoka gärna vattnet i vattenkokaren). Slå på hummerfond och fond du chef. Låt småkoka tills morötterna har mjuknat. Mixa därefter slätt med en stavmixer. Tillsätt creme fraiche, räkost, mjölk och låt koka upp igen. Ha avslutniingsvis i dill, persilja och cognac. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med kräftstjärtar, räkor, dill och citron.




Och där uppe i hörnet till höger i bilden - där skymtar romtoasten - ser ni? 

8 kommentarer:

  1. Det ska jag testa vid tillfälle! Tack för din fina inspiration!

    SvaraRadera
  2. Så gott det verkar. Och vilket vackert porslin!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev mumsigt! Porslinet är arvegods från min mans sida.

      Radera
  3. Låter väldigt gott, så kul när man kan vidareutveckla recept så här!

    SvaraRadera
  4. Vilken fin dukning och soppan låter mycket god. Visst är det spännande när man kan förfina eller göra om egna recept så de blir som nya.
    Kramizar!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.