söndag 20 september 2009

Apelsinbrownies



Tänk dig en kaka som är lika enkel att baka som en kladdkaka, där du bara rör ihop ingredienserna utan att behöva vispa. Tänk dig sedan att denna kaka bakas i en stor svart långpanna och ger groteskt många bitar av god chokladig kaka med ljuvlig glasyr, allt med en touch av apelsin. Du kan sluta drömma, denna kaka existerar och har bakats hemma hos mig under flera års tid! Det finns egentligen bara två nackdelar med kakan, den ena är att jag egentligen inte vet hur länge den ska vara i ugnen utan kör alltid på måfå men runt en kvart. Den andra nackdelen är att det är lätt att äta alldeles för många bitar av kakan, vilket i sin tur kan visa sig på vågen om man har otur. Men det sistnämnda råder men enkelt bot på om man tar en skön höstpromenad i den friska luften!

Apelsinbrownies

Kaka:
175 gram smält smör
6 msk kakao
5 dl strösocker
Rivet skal av 2 apelsiner
4 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Glasyr:
2 msk kakao
60 gram smält smör
3 ½ dl florsocker
4 msk saft av pressa apelsin
2 tsk vaniljsocker

Rör ner kakao, socker och rivet apelsinskal i det smälta smöret. Vispa ner äggen och rör till sist ner vetemjöl-bakpulver-vaniljsocker-blandningen. Lägg bakplåtspapper i en stor svart långpanna så att kanterna täcks.
Häll över smeten i en långpanna och grädda i mitten av ugnen, 175 grader. Kakan ska när den är klar ha en torr yta och kännas kladdig inuti. Detta tar cirka 15 minuter. Låt kakan svalna. Blanda alla ingredienserna till glasyren till en jämn smet och bred över den kalla kakan. Skär kaka i rutor eller trianglar! Kakan går utmärkt att frysa in!




15 kommentarer:

  1. det både låter och ser jätteogtt ut! =)

    SvaraRadera
  2. Fniss! Jag tyckte också att det såg rätt roligt ut med mängden bär. Tror jag går in och ändrar det :o)

    Det här såg ju också gott ut!

    //Linda

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Vill bara tipsa om min änglasida
    http://iamyourangel.blogg.se/
    där kan du beställa personliga små änglar till halsband till exempel.
    Tack för en inspirerande blogg!

    SvaraRadera
  4. Åhå mums vad gott det ser ut!
    Apelsin och choklad är verkligen en riktig fullträff..

    SvaraRadera
  5. åh va gott, var en annan variant än jag sett:)

    SvaraRadera
  6. Mmm, låter verkligen så himla gott!

    SvaraRadera
  7. Mmm va gott:) apelsin å choklad passar så bra ihop:)

    SvaraRadera
  8. Låter inte som ett dumt recept det. Får jag pröva på nån dag här. Kram!

    SvaraRadera
  9. Åhhh snacka om sugen jag blev på brownies nu!! Lät supersmarrigt, måste baka något sånt i helgen mmm :)

    SvaraRadera
  10. Tjockisen på Bondestigen25 september 2009 kl. 19:01

    Säger bara mmmmmmm;)

    SvaraRadera
  11. Apelsin och choklad är ju så gott ihop!

    SvaraRadera
  12. Vilken härlig blogg! Att jag inte hittat den förrän nu!?!?
    Hit kommer jag återkomma många gånger! Apelsinbrownies låter supersmarrigt!

    SvaraRadera
  13. vilken underbar beskrivning du gjort!! kakan måste ju provas efter en sån målande bild av smarrigheten :-)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.