måndag 14 september 2009

Brytbröd med havregryn


Det är svårt att variera sig när man får favoriter! Vissa recept tenderar att bli populära, endast med mindre variationer. Nu har dock min man tagit över tyglarna här hemma när jag börjat jobba så han bakar och lagar här hemma. Här kommer dock mina brytbröd!


Brytbröd med havregryn


50 gram jäst

5 dl mjölk

3 msk ljus sirap

1 ½ tsk salt

1 burk (250 gram) kesella

3 ½ dl grahamsmjöl

1 dl havregryn + 2 dl vatten

Cirka 10 dl vetemjöl


Ägg till pensling


Koka gröt på 1 dl havregryn och 2 dl vatten. Värm mjölken till fingervarmt (37 grader). Rör ut jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av degspadet och rör i kesellan, sirapen, saltet, mjölet och arbeta degen smidig. Jag använder mig av en hushållsassistent men det går bra att knåda degen för hand också. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda den lite. Dela degen i 24 bitar, forma till frallor och lägg ut 6x4 frallor på en bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.Pensla brödet med ägg och strö över havregryn.

Grädda i 175-200 grader i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Du kan också sticka in en stektermometer. Brödet är klart när dess innertemperatur är 90 grader.

Låt brödet svalna på ett galler under bakduk. Det går bra att frysa in brödet ifall det nu skulle bli något över!

9 kommentarer:

 1. Vad goda de lät - måste jag testa nån gång!

  SvaraRadera
 2. Skummade du ur sylten hela tiden medans du kokade?

  Vilket gott brytbröd!! Själv har jag just smaskat i mej efterrätten jag bakat idag :)

  SvaraRadera
 3. Ser och låter mycket goda. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 4. Ser hur gott ut som helst, känner att jag måste få tummen ur och fylla frysen med lite bröd.

  SvaraRadera
 5. Brytbröd är ju så trevligt att bjuda på!

  SvaraRadera
 6. Vad bra med ett nytt brödrecept!!

  Det här kommer jag absolut prova!
  Att baka i långpanna är så himla smidigt!


  Ha en bra dag!/Åsa.

  SvaraRadera
 7. å så gott! havregryn brukar ju göra brödet så saftigt- mmm.. brybröd är alltid så härligt att servera också eftersom det är så fint!

  SvaraRadera
 8. Såg riktigt jäkla gott ut!!!
  Vad duktig du är.
  Jag älskar brytbröd och liknande men jag kan absolut inte baka själv :(

  Ha en bra dag!
  MVH/Hanna

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.