tisdag 20 januari 2009

Lax- och räkpaj med bladspenat


Ibland vill man testa något nytt till middag, något som man inte gör varje dag. Igår gjorde jag så; slängde ihop en paj vad som fanns i frysen. Resultatet, en paj med lax, räkor och bladspenat. Denna är bakad i en vanlig rund pajform. Ifall du vill baka i en stor svart långpanna ska du dubbla satsen.

Lax- och räkpaj med bladspenat

Pajbotten:
150 gram smör
1 dl grahamsmjöl
2 ¾ dl vetemjöl
0,5 dl – 1 dl vatten

Fyllning:
300 g lax
Salt, peppar
2 dl räkor
Bladspenat efter tycke och smak (jag använde fryst, den är praktisk)

Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
1 msk fisk- eller hummerfond
4 msk dill

Knåda ihop degen snabbt och plasta in den. Ställ pajdegen i kylskåpet medan du förbereder fyllningen.
Tärna laxen, salta och peppra och stek i panna. Låt räkorna rinna av och krama ur vattnet ur spenaten om du använder fryst sådan.
Tryck ut pajdegen i en rundpajform. Förgrädda den utan fyllning i cirka 10 minuter på 225 grader.
Lägg i lax, räkor och bladspenat i pajformen. Vispa ihop äggstanningen och häll över. Grädda i ugn i 30-35 minuter på 200 grader.

Tips! Tryck fast pajkanterna ordentligt när du ska förgrädda pajbotten. Lite överhäng gör dessutom att kanterna inte ”kryper ner”.

1 kommentar:

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.