Igår bakade jag bröd. Det är billigt lyx. Doften som sprider sig är ljuvlig. När jag brer smör på det varma brödet drömmer jag mig bort till barndomen då jag åt nybakat bröd direkt från stenugnen. Någon stenugn har jag tyvärr inte men en hushållsugn duger fint. Här är en enkel variant på luftigt, smakrikt bröd, försvinnande gott!
Bröd med kvarg, rivna morötter och brödkryddor
1 msk stötta brödkryddor (anis, fänkål och kummin)
3 msk ljus sirap
1 ½ tsk salt
3 rivna morötter
1 burk (
3 ½ dl grahamsmjöl
1 ägg till pensling
vallmofrön
Värm mjölken till fingervarmt (37 grader). Rör ut jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av degspadet, kryddorna och rör i kesellan, sirapen, saltet, morötterna, mjölet och arbeta degen smidig. Jag använder mig av en hushållsassistent men det går bra att knåda degen för hand också. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den lite. Dela degen i 24 lika bitar, forma till bollar och lägg tätt på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Pensla brödet med ägg och strö över vallmofrön.
Grädda i
Låt brödet svalna på ett galler under bakduk. Bryt isär bullarna. Det går bra att frysa in brödet ifall det nu skulle bli något över!
Tips! Det kan vara svårt att veta när brödet verkligen är klart. Ibland kan det hända att det får bra färg men är fortfarande degigt inuti. För att vara säker på att brödet är klart kan du sticka in en stektermometer i den. När brödets innertemperatur är 90 grader är brödet klart!
Alltså, det här är nog något av det godaste bröd jag ätit. Tack för receptet!
SvaraRadera/Johanna
Hej Johanna! Vad roligt att du gillade brödet! Tack för hälsningen!
RaderaKRAM Anna /Frostrosor
Kanonrecept! Tack! Supergoda bullar!
SvaraRaderaVad kul att höra Karl!
RaderaTack för hälsningen!