måndag 7 april 2014

Mjuk ananaskaka med kokostosca


Bakrecept, kakrecept – Frostis har bakat! Hurra för det! För plötsligt händer det! I onsdags var vi ju bara tvungna att fira att sjukdomarna äntligen (eller åtminstone för nu) är besegrade. Jag och barnen bakade en kaka, som skulle kunna ätas av alla. Alltså blev den både glutenfri och mjölkfri. Och vilken kaka då! Tack Kjersti>>  för ett finfint recept! Jag använde det inte rakt av men eftersom jag är en novis på att baka glutenfritt behövde jag verkligen hjälp på traven med mått osv. Dessutom hade jag inte alla ingredienser hemma som Kerstin använde så jag justerade efter vad skafferiet innehöll. 

Resultatet blev en supersaftig kaka – en helt ljuvlig variant som bara är sådär oemotståndligt god! Ananas och kokos på den mjuka kakan – extra god med en glasskula till! Perfekt kaka att baka till påsk vågar jag påstå! Perfekt även om man i vanliga fall äter vetemjöl.

Här kommer min variant av receptet! Och så får ni ha en riktigt härlig vecka!

Mjuk ananaskaka med kokostosca – glutenfri  och mjölkfri

Kaka:
3 ägg
1 ½ dl rårörsocker
1 ½ dl mandelmjöl
1 ½ dl sojamjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk fiberhusk
80 gram mjölkfritt margarin
½ dl vatten
1 krm salt

Topping:
275 gram ananaskross (jag använde på burk, avrunnen)

Kokostosca:
2 dl kokos
1 dl rårörsocker
1 ägg
40 gram mjölkfritt margarin
1 nypa salt


Smörj och bröa en form med avtagbarkant med kokos. Min form är 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda mandelmjöl, sojamjöl, bakpulver, vaniljsocker och fiberhusk i en separat bunke. Smält margarinet och häll i saltet och vattnet och låt svalna. Sikta ner mjölblandningen i äggsocker-smeten. Rör även ner margarinvattnet. Häll smeten i formen och grädda på 175 grader i 25 minuter. Ta ut kakan och bred ananaskrosset på kakan. Mät upp ingredienserna till kokostoscan i en kastrull. Sjud på svag värme tills det tjocknar lite, men låt inte koka. Häll över kokostoscan över kakan. Gräddan kaka på 200 grader i ytterligare 10 minuter. Servera kakan med en kula glass.


Ja, ni ser väl att den här kakan
är hur saftig och smaskig som helst?!!

10 kommentarer:

 1. Den ser så saftig och god ut! Kjersti har mycket gott på sin blogg.

  SvaraRadera
 2. Men så kul Anna, att jag kunde bidra med inspiration, och så roligt att kakan blev uppskattad! Tusen tack för länkningen! Jag var tvungen att leta upp mitt gamla recept och se vad du hade gjort för ändringar, haha. Det är ju det som är så bra, att man kan oftast byta ut det ena eller andra utifrån vad som finns i skafferiet och utifrån vad man tål. Sojamjöl. fungerar säkert preics lika bra som bovetemjöl. Ha en fortsatt härlig vårvecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett väldigt bra recept! Bovetemjöl har jag ännu inte provat att baka med men det ska jag också göra! Ska bli intressant! Sojamjölet hade lite kolaton i sig tyckte jag.

   Radera
 3. Den ser otroligt saftig ut. Jag antecknar receptet, det här ska jag testa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det var ju så in i bomben saftigt! Anteckna på du, denna är klart värd att baka!

   Radera
 4. gahhhh det vattnas i munnen (på ett bra sätt ; ) mums! kram Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen dreggel på tangentbordet Sofia! ;-) Kram på dig!

   Radera
 5. Visst ska det firas att bacillerna har vikt hädan för denna gång. Vi håller tummarna att de stannar borta ett bra tag nu. Även hos oss har det varit sjukstuga som heter duga.
  Kakan ser verkligen saftig ut och med den glasskulan på onekligen en festhöjare. Kan vi komma över på en bit? ;)

  Kramizar!

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.