Bakrecept, kakrecept – Frostis har bakat! Hurra för det! För plötsligt händer det! I onsdags var vi ju bara tvungna att fira att sjukdomarna
äntligen (eller åtminstone för nu) är besegrade. Jag och barnen bakade en kaka,
som skulle kunna ätas av alla. Alltså blev den både glutenfri och mjölkfri. Och
vilken kaka då! Tack Kjersti>> för ett finfint recept! Jag använde det
inte rakt av men eftersom jag är en novis på att baka glutenfritt behövde jag verkligen
hjälp på traven med mått osv. Dessutom hade jag inte alla ingredienser hemma
som Kerstin använde så jag justerade efter vad skafferiet innehöll.
Resultatet
blev en supersaftig kaka – en helt ljuvlig variant som bara är
sådär oemotståndligt god! Ananas och kokos på den mjuka kakan – extra god med
en glasskula till! Perfekt kaka att baka till påsk vågar jag påstå! Perfekt
även om man i vanliga fall äter vetemjöl.
Här kommer min variant av receptet! Och så får ni ha en riktigt
härlig vecka!
Mjuk ananaskaka med kokostosca – glutenfri och mjölkfri
Kaka:
3 ägg
1 ½ dl rårörsocker
1 ½ dl mandelmjöl
1 ½ dl sojamjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk fiberhusk
80 gram mjölkfritt margarin
½ dl vatten
1 krm salt
Topping:
275 gram ananaskross (jag använde på burk, avrunnen)
Kokostosca:
2 dl kokos
1 dl rårörsocker
1 ägg
40 gram mjölkfritt margarin
1 nypa salt
Smörj och bröa en form med avtagbarkant med kokos. Min form
är 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda mandelmjöl,
sojamjöl, bakpulver, vaniljsocker och fiberhusk i en separat bunke. Smält
margarinet och häll i saltet och vattnet och låt svalna. Sikta ner
mjölblandningen i äggsocker-smeten. Rör även ner margarinvattnet. Häll smeten i
formen och grädda på 175 grader i 25 minuter. Ta ut kakan och bred
ananaskrosset på kakan. Mät upp ingredienserna till kokostoscan i en kastrull.
Sjud på svag värme tills det tjocknar lite, men låt inte koka. Häll över
kokostoscan över kakan. Gräddan kaka på 200 grader i ytterligare 10 minuter. Servera
kakan med en kula glass.
Ja, ni ser väl att den här kakan är hur saftig och smaskig som helst?!! |
Den ser så saftig och god ut! Kjersti har mycket gott på sin blogg.
SvaraRaderaJa, Kjersti är min nya idol! :-)
RaderaMen så kul Anna, att jag kunde bidra med inspiration, och så roligt att kakan blev uppskattad! Tusen tack för länkningen! Jag var tvungen att leta upp mitt gamla recept och se vad du hade gjort för ändringar, haha. Det är ju det som är så bra, att man kan oftast byta ut det ena eller andra utifrån vad som finns i skafferiet och utifrån vad man tål. Sojamjöl. fungerar säkert preics lika bra som bovetemjöl. Ha en fortsatt härlig vårvecka!
SvaraRaderaDet var ett väldigt bra recept! Bovetemjöl har jag ännu inte provat att baka med men det ska jag också göra! Ska bli intressant! Sojamjölet hade lite kolaton i sig tyckte jag.
RaderaDen ser otroligt saftig ut. Jag antecknar receptet, det här ska jag testa :)
SvaraRaderaMen det var ju så in i bomben saftigt! Anteckna på du, denna är klart värd att baka!
Raderagahhhh det vattnas i munnen (på ett bra sätt ; ) mums! kram Sofia
SvaraRaderaIngen dreggel på tangentbordet Sofia! ;-) Kram på dig!
RaderaVisst ska det firas att bacillerna har vikt hädan för denna gång. Vi håller tummarna att de stannar borta ett bra tag nu. Även hos oss har det varit sjukstuga som heter duga.
SvaraRaderaKakan ser verkligen saftig ut och med den glasskulan på onekligen en festhöjare. Kan vi komma över på en bit? ;)
Kramizar!
Ni är mer än välkomna finisar!
Radera