God morgon!
Hoppas du vaknar pigg och utvilad och har en härlig helg att
se framemot! Det har nämligen jag – idag ska jag ut på äventyr – närmare bestämt
till Västkusten! Äventyret kommer inte att gå er förbi heller! Vill ni, så kan
ni följa mig på Instagram (jag heter Frostrosor där också). Givetvis kommer det
en utförlig rapport här på bloggen under nästa vecka!
Hej och hå – nu över till ett enkelt men nyligen upptäckt
frukostrecept!
Sedan jag lade om kosten är det något som jag saknar, saknar
faktiskt riktigt ordentligt – det är havregrynsgröten! Bovetet fick bli mitt
första alternativ till havregrynen. Jag minns att jag ätit bovetegröt, lagad i
ugn, när jag var barn. Tror att det var min pappas farmor (från Karelen), som
brukade göra detta och så min pappa också då förstås. Själv lagade jag till
bovete för första gången nu – dock inte för sista. Enkelt och smidigt – och så
det där tuggmotståndet! Gott, vill jag lova! Och detta fixar min mage bra –
glutenfritt!
Det som är lite trixigt med bovete, men bara lite, är att
man ska skölja det i hett vatten innan man kokar det. Detta eftersom det finns
ett färgämne (fagopyrin) i bovetets skal, och det kan framkalla allergiska
reaktioner. Ämnet förstörs dock när man sköljer bovetet i hett vatten. Och det
syns faktiskt på det vattnet som man sköljer med att det blir lite åt det röda
hållet.
Nu har jag klarat av grundversion av bovete – framöver tänker
jag experimentera med bovetemjöl – det verkar också spännande. Kanske blir det
blinier?
Bovetegröt, 1 portion
3 dl vatten
1 dl bovete
1 krm salt
1 krm kardemumma
1 krm kanel
Mät upp bovetet i en kastrull. Häll i vatten, koka upp häll
av vattnet. Skölj bovetet i kallt vatten i en sil. Diska ur kastrullen. Mät
därefter i alla ingredienser i kastrullen och låt koka under lock i 10-15
minuter. Rör om då och då. Servera med frukt, bär och mjölk.
Ja visst ska det bli kul, som vi längtat. Ses snart!
SvaraRaderaSå kul med äventyr :) Ni skall ha det så roligt. Bovete gillar jag och brukar baka med bovetemjöl. Kram
SvaraRaderaHelt bovete har jag aldrig kokt någon gröt på, bara flingorna. Ser himla matigt ut. Snygga bilder också :) Imorgon ses vi. Kram!
SvaraRaderaHej! Tack för en fin blogg som jag hämtat många bra recept ifrån. Jag kan ha fel nu men är inte havregryn glutenfritt? Finns ju något som heter ren havre som inte ska innehålla något gluten. Tänkte bara så du inte behöver utesluta något du gillar :)
SvaraRaderaHej Anonym! Vad gullig du är som tänker på mig! Dessvärre verkar jag inte tåla havre, sååå jobbigt. Älskar nämligen verkligen havregrynsgröt! Men nu får det bli denna variant istället!
RaderaKRAM
Jag önskar dig en riktigt glad påsk! Varm kram från ett soligt men blåsigt Göteborg!
SvaraRaderaDetsamma till dig Erika! Njut av fler lediga dagar, sol och god mat!
Radera