lördag 31 mars 2012

Choklad- och hallonfylld vetekrans med Polly

 Hallå lördagsfolket! Solen kikar fram och snön som fallit under natten smälter bort igen! Dagens aktiviteter har bjudit på bland annat påskpynt, pyssel och lunchbjudning! Har också hunnit med en sväng till Plantagen för att handla lite i blomsterväg. När jag hunnit fota allt, ska jag ta och lägga upp lite pyntbilder här på bloggen också!

Tack till alla er som lämnat länkar till påskens recept! Alltid inspirerande och härligt att kika hos andra och inte bara i kokböcker! Är det någon mer som tittar på kanontips till påsk, så går det bra att lämna receptlänkarna i kommentarsfältet!
Kan tänka mig att en och en annan är fikasugen under helgen! Därför över till ett recept, ett ljuvligt bulligt sådant, som gör gott både för öga och gom! Dags att kavla upp ärmarna, sno förklädet runt midjan och sätta igång med bullbak! Eller jag tvingar ingen, hihi, men jag bjuder i alla fall på recept och bilder! Det blir choklad- och hallonfyllda vetekransar, toppade med Polly, samt med jordgubbsmarmelad och marsánkräm!

Ha en fortsatt myspyshelg!

Choklad- och hallonfylld vetekrans toppad med Polly samt Vetekrans fylld med jordgubbsmarmelad och marsánkräm

Vetedeg, finsk variant, räcker till 3 kransar
5 dl mjölk eller havremjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
2 dl socker
2 tsk nystött kardemumma
Cirka 1 ½ liter vetemjöl
150 gram smör (eller mjölkfritt margarin)

Hallon och chokladfyllning, räcker till 1 krans
50 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
1 dl hallonmarmelad + 2 tsk vaniljsocker, rör ihop
75 gram mörk choklad, hackad eller riven

Jordgubbs- och marsánkrämsfyllning, räcker till 2 kransar
50 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
2 dl jordgubbsmarmelad
1 sats marsánkräm (instruktion på paketet, Ekströms)

Topping
Ägg
Pärlsocker
Polly (efter gräddning)

Vetedeg: Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt lite i taget i bunken medan du vispar. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Ha i mjölet lite i taget och knåda degen tills den lossnar från bunkens kanter. Smält smöret och häll det över degen. Knåda tills smöret sugits in i degen. Låt jäsa under bakduk i cirka 30-45 minuter innan du bakar ut.
Utbakning: Dela degen i tre lika stora delar. Rundriv dessa och låt jäsa under plastfolie i 5 minuter. Kavla ut varje degbit till en fyrkant. På den med hallon och choklad brer du först på smör, därefter marmelad- vaniljsockerblandningen och avslutningsvis strör du över chokladen. Gör på motsvarande sätt med jordgubbs- och marsánkransarna. Snurra ihop degen som du gör med kanelbullar. Forma rullen till en cirkel, fäst ändarna in under varandra. Klipp jack i cirkeln utifrån och inåt, ungefär halvvägs (se bild). Låt jäsa under bakduk i 20 minuter. Pensla med ägg innan gräddning. Strö på pärlsocker om du vill. Grädda på 200 grader, svårt att säga tid men cirka 20 minuter.









torsdag 29 mars 2012

Pigga pippin!

Jag drog runt med dammsugaren i ilfart ikväll och sprang sedan upp till Ica och köpte ett gäng tulpaner och ranunkel i kruka för att pigga upp fönsterna med. Och mig själv också för den delen. Några som är pigga är dessa små pippin eller kycklingar, som min mamma gav till sönerna. Påskpyssel vankas här, har massa äggskal sparade, som jag tänkte odla påskgräs i (kommer nog som vanligt inte att hinna med utan ha påskgräs lagom till valborg), haha! Det är ju inte långt kvar egentligen så något litet pyntmys blir det och så är det dags att fundera på något enkelt men gott till påsk.

 Vad har ni för matplaner i påsk? Dela gärna med er och länka gärna till bra recept på era bloggar här nedan, så ska jag kila in och läsa och bli inspirerad!

Nu – nattinatt! ♥

onsdag 28 mars 2012

Brownies med mini-marshmallows

 God kväll på er! Har precis nattat två små sjuklingar här hemma. Mannen är på hockey och jag har en kväll själv. Lite deppigt med alla dessa sjukdomar och man blir ju inte piggare av rusket utanför fönstret. Jag får stirra intensivt in i påskliljorna, blunda och drömma mig till sommaren! Vissa dagar känns det dock svårare än andra.

Bjuder i alla fall här på ljuvliga brownies. De kan pigga upp vilken chokladälskare som helst! Jag och sonen bakade dessa och de är busenkla att göra. Receptet har jag konstruerat själv. Denna gång smaksatte vi med mini-marshmallows. Ni kan utgå från grundsmeten och sedan kan ni ha olika saker såsom t.ex. valnötter eller andra nötter också för den delen. Vill ni smaksätta smeten, funkar kanel och kardemumma toppen! På första bilden är kakan nybakt. Längst ner i inlägget ser ni dock bild på hur kakan ser ut när den stått i kylskåp över natten. Ska tilläggas också att den är god även varm! Servera gärna med en glasskula och bär till!

Önskar er en mysig lillördag!


Brownies med mini-marshmallows, 1 form cirka 20x30 cm

200 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
150 gram mörk choklad
4 ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 dl mini-marshmallows (kan bytas ut mot t.ex. 50 gram valnötter)

Smält matfett i en kastrull, bryt chokladen i bitar och låt smälta med på svag värme. Vispa ägg och socker poröst. Rör ihop de torra ingredienserna, utom marshmallowsen. Rör först ner de torra ingredienserna i äggsmeten och sedan den smälta choklad- och smörblandningen. Avsluta med att vända ner mini-marshmallowsen. Klä en liten långpanna, ungefärlig storlek 20x30 cm med bakplåtspapper. Häll smeten i långpannan. Grädda i mitten av ugnen, på 200 grader, i cirka 15 minuter.




tisdag 27 mars 2012

Quesadilla med kikärter – en vitlöksdoftande fylld tortilla

 Hej på er! Det hann bli tisdag innan jag hann med att sammanfatta förra veckans sista middagsrecept från Vår Middag. Jag har nog skjutit upp detta, förmodligen mycket på grund av att det inte blev speciellt rolig middagsvecka och lådan inte levde upp till våra förväntningar. Vi är lyckliga över att vi slipper betala för detta (vann lådan i en tävling) Här kommer i alla fall delar av sista dagens middagsrecept. Delar? Jo, middagen bestod av en tomatsoppa och quesadillas. Receptet på tomatsoppan såg så tråkig, ynklig och fattig ut att jag gav upp det när jag såg ingredienserna och följde inte alls receptet. Det blir ju inte ens tillräckligt med soppa för fyra personer av 1 tetra krossade tomater + 1 dl vatten! 1 ½ dl soppa per person är ju galet lite! Det dubbla ska det vara - minst.
Vill ni ha ett hejdundrande gott recept på en tomatsoppa, som jag brukar göra, hittar ni receptet HÄR >>

Quesadillasen då? Jo, en riktig hit! Underbart med något så enkelt, inspirerande och kreativt på samma gång! Detta har vi absolut inte gjort för sista gången! Funderar redan om inte hummus, fetaost och spenat är perfekta smaker till påsk. Varför inte göra dessa quesadillas till påskbuffén? Kan dock inte rekommendera Coops kikärter! Hårda och tråkiga, inte ens stavmixern gillade dem! Satsa på ICAs eller Go Greens istället!
Här kommer receptet, som är från Vår Middag! Veckans bästa recept ur middagslådan tillsammans med den krämiga romansalladen! I övrigt lämnar Vår Middag mycket kvar att önska. De behöver se över menyplaneringen på allvar liksom tidsplaneringen och mängden grönt (avsaknaden av grönt)! En jämförelse med andra matkassar, däribland ICA Inspiration som bjuder på mycket grönt, skulle också vara på sin plats!

Quesadillas med kikärter – en vitlöksdoftande fylld tortilla, 4 stycken

1 stor burk (380 gram) kikärtor
½ dl olivolja
1 msk pressad citron
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 tsk olivolja
½ vitlöksklyfta
140 gram (2 påsar) färska spenatblad
150 gram fetaost, smulad
4 stora tortillabröd

Skölj av kikärtorna i kallt vatten och låt dem rinna av. Mixa ärter, vitlök, olivolja och citronsaft med en stavmixer. Smaksätt med salt och svartpeppar. Hetta upp olja och vitlök i en stekpanna och stek spenaten tills den mjuknat, smaka av med salt. Bred ut kikärtsmassan på ena halvan på varje tortilla, fördela spenaten och smula fetaost ovanpå. Vik över den ofyllda halvan och platta till. Stek på medelstark värme, cirka 1 minut på varje sida i torr stekpanna.



söndag 25 mars 2012

Mjölkfria våfflor

Våffeldagen och den obligatoriska våfflan är uppäten! Här nedan har ni ett recept på mjölkfria våfflor!

Klassiska våfflor, mjölkfria

4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
salt
3 dl havremjölk
3 dl Oatly iMat
2 ägg
1 dl flytande mjölkfritt margarin

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa ner mjölk och iMat i mjölblandningen. Tillsätt äggen. Häll margarinet i smeten. Rör och grädda i våffeljärn. Jag brukar pensla järnet lite också. Vi åt våfflorna med glass (Oatly har en mjölkfri), färska jordgubbar och Ohoj chokladsås (den är också mjölkfri). Det är gott att pudra på lite florsocker också!

fredag 23 mars 2012

Chokladbars med rostat ris

Varuprover! I brevlådan låg ett genomskinligt paket med pappret ”EVIDENCE - To be opened by authorized chocolate lovers only”. Det är Kellogg’s som gratulerar mig över att paketet faktiskt kom fram till mig och utan att brevbäraren ätit upp innehållet, något som tydligen händer rätt så ofta. Ett roligt sätt att presentera produkten, och ett marknadsförarhjärta slår ett extra slag! Chokladbarsen är Kellogg’s Rice Krispies Squares; Choco Caramel och Total Choco. Mjuk kola respektive mjölkchoklad och chokladbitar och rostat ris som smälts samman.

Testade Total Choco till en kopp te; stickigt så att barsen är något svår att klämma fram ur förpackningen. Smaken påminner mycket om Lion men utan chokladöverdraget. Istället är chokladen ringlad och i bitar. Gillar man crisp, så är detta perfekt. Påminner inte så mycket om själva Rice Krispies-flingorna som man åt som barn. Jag har bara hunnit testa Chocon hittills och tror bestämt att den slår Choco Caramel.

Råkar ni befinna er i centrala Stockholm IMORGON LÖRDAG 24 MARS, närmare bestämt på Plattan, så finns Kellogg’s på plats då och delar ut Squares och varm choklad! Annars får ni hålla utkik i mataffärerna istället!

 
Nu önskar jag er en myspys fredagkväll! Ikväll blir jag så illa tvungen att låta bli datorn. Till och med detta inlägg var smärtfyllt att skriva, med en öm skuldra och arm. Vad jag har gjort? Nä, det vanliga…. gått och blivit gammal kanske ;-)
PS. Inget middagsrecept ikväll, då vi var och åt på pizzeria!

torsdag 22 mars 2012

Sweet chili-kyckling med krämig romansallad


Gissa vad jag har hunnit med idag på lunchpromenaden? Se två tussilagon, en hel del blåsippor och en grann fjäril! Det faktum att jag även fick klä av mig jackan halvvägs in på promenaden gör att vi stormar in i våren så det spritter! Härligt!
Idag, tredje dagen av matlådeveckan, lyckades Vår Middag äntligen! Den krämiga romansalladen med druvor, äpplen och lök var supergod och kommer att bli en given sallad som tillbehör till mången middag och säkert även till vårens bufféer. Att någon däremot komponerat ihop en rätt innehållandes både sweet chili-kyckling och en krämig romansallad. Det passar ju inte alls ihop egentligen och får mig att misstänka att någon komponerat rätterna i sömnen eller genom att snurra lyckohjulet. Den där pippin hade blivit gladare att få på sig någon skojigare kryddning än en sweet chili-sås. Sammanfattningsvis alltså; underbart god krämig romansallad och plus i kanten för att denna var den första rätten med grönt tillbehör till middagen!

Ha en fin kväll!

Sweet chili-kyckling med krämig romansallad, 4 portioner

4 dl ris
500 gram kycklingfilé (Vi använde 800 gram)
2 tsk olivolja
1 tsk salt
1 dl sweet chili-sås

1 dl creme fraiche
1 stl rödlök, finhackad
1 st äpple i bitar
120 gram vindruvor, halverade
½ st romansallad
1 tsk citron, pressad saft
½ tsk salt, dra ner lite på saltet i salladen annars blir det för salt
½ tsk svartpeppar

Koka riset enligt anvisning. Klappa in kycklingfiléerna med olja och salt. Lägg dem i en ugnsform och täck med sweet chili-sås. Stek kycklingen på 200 grader i cirka 20 minuter och tills kycklingen håller in innertemperatur på 65 grader.
Blanda creme fraiche, rödlök, äpple, vindruvor och romansallad och citron. Smaka av med salt och peppar. Servera salladen till kyckling och ris.

onsdag 21 mars 2012

Pastagratäng - Recept två

 God kväll! Vilken härlig dag med solsken och en nästan ännu härligare kväll. Det var ljummet och härligt i luften ikväll när jag och sönerna var på promenad och lekparksturné.

Dagens middag, som lagades av min man men enligt Vår Middags recept, var en pastagratäng. På receptlappen står det ”Korv-, pasta och tomatpaj utan pajbotten”. Kom igen… Det här är en smaklös pastapudding med slantar av knäppkorv och ett gäng stackars cocktailtomater alltsammans ihophållet av en äggstanning. Tråkigt enligt mig. Varför kan man inte piffa upp med något härligt som rostad paprika, äppelklyftor, lök eller annat piffigt? Familjen har delat ut betyg (1=inte alls gott, 5=jättegott) enligt följande: Mannen gav rätten en 3:a med motiveringen helt ok, 3-åringen drämde glatt till med en 5:a och bevisade att han verkligen stod för sitt betyg genom att sleva i sig två portioner av gratängen och utropa ”Jättegott!”. 1,5-åringen däremot gav rätten en överstryken gaffel genom att klökas upp knäppkorven och rata pastan och efterlysa senap för att pigga upp rätten med. Till honom fick jag värma helgens Biff Lindström-muffins. Jag ger inte rätten mer än en 2:a för det här är bara tråkigt. Och det gröna bestod av 150 gram cocktailtomater! Vi bestämde oss därför för att riva morötter och ha till. Det blir nästan en svag 2:a nu när jag tänker efter. Näringsinnehållet är nämligen ramräknat till hiskeliga 1065 kcal/port och man skyltar återigen att rätten går att laga på 30 minuter, vilket är en omöjlighet om man först ska koka upp pastavatten (gör jag i vattenkokare), koka pastan och sedan ha den i ugnen i 20 minuter, vilket inte räckte.
Imorgon blir det kyckling i middagslådan! Det bara måste bli gott! Håll tummarna! Ha nu en fin kväll!

Pastagratäng, 4 portioner

500 gram okokt pasta
4 ägg
3 dl mjölk
150 gram riven ost
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
500 gram varmkorv
150 gram cocktailtomater

Koka pastan 2 minuter kortare än anvisningen på förpackningen. Vispa ihop ägg, mjölk, ost, salt och peppar i en bunke. Skär korven i bitar och fördela dem och pastan i en ugnsfast form. Slå över äggblandningen och toppa med cocktailtomater. Sätt in formen i ugnen på 200 grader, i cirka 20 minuter. Obs! Kräver minst 25-30 minuter i ugnen.

tisdag 20 mars 2012

Rosépepparlax med äppeltzatziki och rostad potatis - Recept ett

 Så var det dags att recensera första middagsrätten ur middagslådan, nämligen rosépepparlaxen. Och jag är inte nådig! Rosépeppar – fy sjutton, ett riktigt bottennapp! Haha, observera nu att detta är min personliga åsikt. Min man tyckte att laxen och rosépepparn smakade gott ihop. Det tyckte däremot inte jag och inte heller barnen, som för övrigt ratade hela rätten. Jag kan fortsätta ”on and on” med att spy galla över rosépepparn men det är ju inte nödvändigt. Vi kan ju konstatera att den förstörde min middagsupplevelse. I övrigt då? Den rostade potatisen får toppbetyg! 10 poäng av 10 möjliga. Bara potatis tänker ni då men den var god, rostad, smaksatt med olivolja, salt och kajennpeppar! Den har vi inte gjort för sista gången. Däremot hinner inte potatisen bli klar på 25 minuter trots att det var liten halverad potatis, så beräkna extra tid för den speciellt om ni halverar stora potatisar. Äppeltzatzikin var också riktigt god och fräsch. Men det gröna i rätten bestod av ½ romansallad. Hallå? Skärpning, ½ romansallad och 1 äpple i en tzatziki är på tok för lite grönt i en middagsrätt. Jag kan sträcka mig till att kalla det för pynt eller garintyr, inget annat. I övrigt håller inte tidsangivelsen på att rätten lagas på 30 minuter, det tar lite längre tid. Vacker vårmiddag i övrigt!
Här kommer receptet!

Rosépepparlax, äppeltzatziki och rostad potatis, 4 portioner

1 kg delikatesspotatis, halverad
1 msk olivolja
1 tsk salt
½ tsk kajennpeppar
500 gram laxfilé
2 msk rosépeppar, stött
1 tsk salt
1 st äpple, tunna stavar
2 dl matyoghurt, turkisk
1 st vitlöksklyfta, pressad
½ romansallad, strimlad

Lägg potatisen på en plåt och ringla över olivolja, salt och kajennpeppar. Låt stå på 200 grader i cirka 30 minuter. Vänd laxen i rosépeppar och salt. Lägg i en ugnsfast form och stek i ugnen i cirka 10 minuter. I receptet anges till en temperatur på 50 grader. Då tycker jag att laxen är rena rama sushin, jag föredrar 55 grader istället. Blanda ihop äpple, yoghurt och vitlök till en röra. Lägg upp och servera.

Innehållet i middagslådan Vår Middag

 Idag kör vi igång matlådeveckan med start idag. Jag vann nämligen middagslådan Vår Middag via en tävling som jag deltog i på en annan matblogg. Innan vi kör igång vill jag ta upp att jag inte bloggar om matlådan på uppdrag av någon utan för att dela med mig av mina och min familjs erfarenheter av att testa en middagslåda. Jag har tidigare testat ICA Matkassen Inspiration och bloggat om dess innehåll här>> Denna gång är det dags för Coops motsvarighet Vår middag. Hoppas att ni uppskattar att få ta del av denna matvecka!
Lite senare uppdaterar jag er med kvällens middagsrecept!

Vi börjar med lite grundinformation:

Detta är middagslådan Vår Middag från mataffärskedjan Coop. Den kostar 599 kronor i ordinarie pris och hämtas i den lokala Coop-butiken, i vårt fall på en måndag efter att man fått ett sms. Lådan är färdigpackad. Matlådan innehåller ingredienser till 4 middagar, för 4 personer. Det går att köpa lådor med ingredienser för 2, 4 eller 6 personer.

Veckans meny ser ut så här:

Tisdag
Rosépepparlax med äppeltzatziki

Onsdag
Pastagratäng

Torsdag
Sweet chli-kyckling med krämig romansallad

Fredag
Quesadillas med kikärter och tomatsoppa

Min första reaktion när jag såg menyn och ingredienserna var tyvärr inte så sporrande som jag hade önskat. Menyn och ingredienserna känns ganska vanliga och inte överdrivet inspirerande. Quesadillasen med kikärter lockar mest. Jag ser framemot fredag! Pastagratängen däremot känns som en riktigt vanlig och faktiskt aningen tråkig rätt. Detta är helt enkelt vanlig hederlig middagsmat. Men det kan ju också bli hur gott och bra som helst! Vi får se! Till min förvåning hittar jag inte en endaste ekologisk vara i lådan, det mesta är Coops egna produkter. Det hela får sin förklaring när jag surfar ut på deras hemsida och upptäcker att den ekologiska matlådan kan man också få med ett pristillägg på 100 kr. Kan inte låta bli att tycka att Coop borde kunna plocka ned lite ekologiskt även i den vanliga matlådan.

Matlådans innehåll:
Maten var nedpackad i en stor, stadig kartong med praktiskt bärhandtag. Slår helt klart papperkassar och perfekt att spara och packa annat i.  Jag lade upp innehållet i lådan på köksbordet för att få en överblick. Reaktion – detta känns som mycket mindre mat än ICAs Matkasse Inspiration innehöll. Mängden grönt är inte heller lika imponerande. Men vi kommer säkert att bli mätta i magarna. Hoppas bara att barnen ska tycka att barnen gillar rätterna! Däremot är det en del mejeriprodukter, som jag kommer att behöva ersätta med mjölkfria varianter. Laktosfri kasse hade däremot funnits som beställningsvara men det hjälper inte oss, som även behöver utesluta mjölkprotein.

Kylda varor
Laxfilé, vakuumförpackad färsk laxfile 4x125 gram
Kycklingfilé, cirka 800 gram färsk (plus i kanten)
Varmkorv, 500 gram
Ägg, 6-pack
Matyoghurt, 2 dl
Creme fraiché, 2 dl
Fetaost
Riven ost (Min kommentar: Hua, färdigriven ost brukar jag ALDRIG handla)

Torrvaror
Ris, Uncle Ben´s jasminris
Kikärtor, 1 konservburk
Tortillabröd, 2 paket stora tortillas
Krossade tomater, 1 tetra
Pasta, 500 gram

Frukt och grönt
Cocktailtomater, 1 ask
Äpplen, 2 st
1 romansallad
1kg delikatesspotatis i påse
1 citron
3 rödlökar
1 ask (500 gram) blå vindruvor
2 påsar bladspenat

måndag 19 mars 2012

Biff Lindström-muffins och potatis- och lökmuffins med fetaostcréme

 Mat lagad i muffinsplåt, kan det bli något må tro? Det bestämde jag mig för att testa och visst funkade det. Man kan väl konstatera att mina potatismuffinsar inte riktigt höll ihop helt. Jag borde förmodligen ha valt en annan potatissort och även strimlat den tunnare. Smaken var dock god. Biff Lindström i muffinsform fungerade däremot alldeles utmärkt. Det var bara att rulla stora bollar av smeten och slänga ner i hålen på en smord muffinsplåt. Hur smidig ugnsrätt som helst! Till detta serverades en fetaostcrème. Till min förtjusning upptäckte jag att även barnen mumsade glatt i sig av biffmuffinsen, kaprisen och de rivna rödbetorna till trots.
Idag har vi varit och hämtat en middagslåda. Så med start imorgon lagar vi middagsmaten efter Coops middagslåda – Vår middag! Följ med!
Nu blir det måndagsmys!

Biff Lindström-muffins

500 gram köttfärs
1 ½ dl Oatley iMat (eller grädde)
3/4 dl ströbröd
½ hackad lök
1 ägg
1 msk grillkrydda
2 tsk timjan
3 medelstora kokta rödbetor, även inlagda går bra
½ dl kapris

Mät upp havregrädden och ströbrödet i en bunke. Tillsätt lök, grillkryddan och timjanet och låt svälla några minuter innan du tillsätter ägget och färsen. Riv rödbetorna på den grova sidan av rivjärnet och rör ner tillsammans med kapriset. Rulla till 8 bollar och lägg ner i smorda muffinsplåtar. Tillaga i den nedre delen av ugnen på 200 grader i 25-30 minuter.

Fetaostcreme

100 gram fetaost
1 dl grekisk yoghurt
50 gram philadelphiaost
1 tsk flytande honung
1 tsk fryst basilika (eller färsk)
1 tsk fryst persilja (eller färsk)
Salt och peppar
Mosa fetaosten med en gaffel i botten av en liten skål. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop.

Potatis- och lökmuffins

5 medelstora potatisar
1 stor gul lök
2 dl Oatley iMat
2 ägg
2 tsk oregano
Salt och peppar

Strimla potatisen tunt tunt. Hacka löken. Varva potatis och lök i smorda muffinsformar. Vispa ihop havregrädde, ägg, oregano, salt och peppar. Häll över äggstanningen över potatisen och grädda på 200 grader i den nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.





söndag 18 mars 2012

Busenkel dessert

 Hej på er!
Hoppas att ni har en fin helg! Jag är lite besviken på vädret. Hade hoppats på solsken men tji fick jag. Härligt skönt i luften är det dock. Det var en tjej på tåget idag som kommenterade vädret till sin kompis ”Det var fett kvavt idag när jag gick ut”. Jag vet inte om jag helt håller med men tycker nog minsann att det bådar gott när man kan gå utan vantar!
Det är vår i luften, likaså snödropparna i rabatten!

Busenkelt desserttips kommer här! Blir en härlig avslutning på måltiden om man inte orkar anstränga sig så mycket!

Busenkel dessert

Glass
Digestive-kex eller andra kex
Chokladsås, köpt eller hemmagjord, jag gjorde en egen
Hallon

Varva glass, kaksmulor, chokladsås och hallon i ett glas. Toppa med några hallon!

torsdag 15 mars 2012

Enkla och smålyxiga plockisar

 God kväll på er! Bråda kvällar denna vecka men ikväll är jag hemma själv med barnen. De ligger och sover sött i sina sängar och låter mig få en lugn stund!

Just nu har jag ingen riktig matlagning att stoltsera med, det är mannen som lagat middagarna hela veckan lång. Passar istället på att även här på bloggen visa sonens fredagsmys - chokladdoppade jordgubbar! Enkelt pyssel som kan varieras efter fantasi och skafferiets innehåll. Här doppade vi i mörk (mjölkfri) choklad och vissa fick ett dopp även i kokos. Andra varianter kan ju vara vit choklad och mandelkross. Vi satte jordgubbarna på pinnar och sedan stack vi dem ner i ett stativ av en halverad apelsin. Perfekt!

Ett annat plock, ett superenkelt sådant, som också är värd att tipsa om får ni här! Ställ in en klase vindruvor i frysen och låt druvorna frysa till. Servera precis som de är! Det tipset såg jag i ett av Jamie Olivers program. Supergott och enkelt på alla sätt och vis!
Ha en fin kväll!

Chokladdoppade jordgubbar

1 liten ask jordgubbar (250 gram)
25 gram mörk choklad
Ev. kokos eller mandelkross
Grillspett
½ apelsin

Smält chokladen. Doppa jordgubbarna i chokladen. Doppa dem eventuellt även i kokos. Sätt jordgubbarna på spett och stick ner i en halverad apelsin. Låt stelna i kyl en stund innan servering.

måndag 12 mars 2012

Kycklingfajitas med egen marinad och salsa

 God kväll på er! Hoppas veckan kickat igång bra! En solig, ljus och varm start på veckan vädermässigt, passar mig alldeles perfekt!

Ikväll bjuder jag på fredagens middagsrecept – kycklingfajitas! Istället för köpt krydda gjorde jag min egen marinad/krydda och den blev riktigt bra! Prova nu detta så kan ni sluta köpa färdiga kryddblandningar med läskig glutamat!
Ja, och så får ni ett salsarecept också! Salsan blev i lite ”man tager”-stil och fräsch! Gott till både tacos och fajitas!

Kyckling i egen fajitasmarinad, 4 portioner

3 kycklingfiléer
1 vitlöksklyfta, pressad
2 tsk oregano, torkad
1-2 tsk mald paprika, beroende på styrka
Skalet från 1 lime
Spiskummin efter tycke
Salt och peppar

Strimla kycklingen och rör ner kryddorna, låt dra innan du steker kycklingen och medan du gör i ordning salsan.

Salsa till fajitas

1 grön paprika
2 tomater
1 rödlök
1 stor näve majskorn
1 liten burk ananaskross (inte saften)
1 msk chilisås
Cayennepeppar eller röd chili, jag använde cayennepeppar
Saften från ½ lime
Salt, peppar
1 tsk oregano
Gärna färsk koriander, men det hade jag inte hemma

Tärna paprika, hacka lök, tärna tomater och rör ihop. Tillsätt majs och ananaskross. Smaka av med cayennepeppar/chili, chilisås, salt, peppar och oregano. Låt stå och dra till sig medan du steker kycklingen.



söndag 11 mars 2012

Italiensk smörgåstårta

 Italiensk smörgåstårta blev det igår, mellofinalen till ära! Det var riktigt länge sedan jag åt smörgåstårta senast, säkert ett år sedan. Min italienska smörgåstårta är smakrik och innehåller en massa härliga ingredienser. Egentligen tycker jag att smörgåstårtan är ett underligt fenomen och blir lika förvånad varje gång jag ser smörgåstårtor med överraskande (inte nödvändigtvis postiva) kombinationer där t.ex. leverpastej och räkor samsas i samma tårta. Vill då inte förolämpa någon som älskar att go bananas med sin smörgåstårta. Smörgåstårtan sammanfattar trots allt svenskarnas matkultur ganska bra, vi blandar ju till varje svensk högtid köttbullar och sill på samma tallrik. En ny smörgåstårtekombo kanske med de ingredienserna? Här kommer min smörgåstårta, en italiensk historia som förmodligen italienarna själva skulle se som en hädelse av deras fantastiska matkultur.


Italiensk smörgåstårta, för 6 personer

20 skivor rostbröd
1 ½ - 2 dl grönsaksbuljong

Fyllning 1 och 2:
2 dl creme fraiche
100 gram färskost, naturell (t.ex creeme cheese, philadelhpia eller creme bonjour)
6 soltorkade tomater (i olja, avrunna)
2 msk fryst basilika (färsk går också bra)
100 gram salami, jag använde lufttorkad
salt
svartpeppar

Fyllning 3:
1 dl creme fraiche
4 soltorkade tomater
1 stor näve ruccola
salt
peppar

Dekorationskräm:
100 gram färskost, naturell
½ dl creme fraiche
några stänk pastakrydda (kan uteslutas)
salt
svartpeppar

Dekoration:
Ruccola
Cocktailtomater
Oliver
Salami (lufttorkad)
Prosioutto
Kapris

Hacka salamin till fyllningen. Mixa ihop alla övriga ingredienserna till fyllning 1 och 2 med en mixerstav. Rör ner salamin. Mixa ihop fyllning 3 med en mixerstav. Skär av kanterna på brödet. Frys in kanterna så kan du göra krutonger av dem en annan gång. Placera ett smörgåspapper på en bricka eller ett uppläggningsfat. Lägg ut brödskivor på brickan. Jag använde 2,5x2,5 brödskivor på ett lager eftersom det blev lagom storlek för min bricka. Fukta brödet genom att ta buljong på en sked och sprida ut det jämnt över brödet. Fukta även på kanterna. Lägg på fyllning och ett nytt lager bröd. Fukta även det översta lagret med buljong. Täck över med plastfolie. Lägg på en tyngd (jag använde två skärbrädor i trä). Ställ in i kyl minst 2 timmar, gärna fler. Detta är viktigt för att smörgåstårtan ska hålla ihop och bli saftig. Ta ut smörgåstårtan för dekoration. Rör ihop dekorationskrämen och bre den på och runtom tårtan med en lilleman eller smörkniv. Dekorera efter fantasi!



torsdag 8 mars 2012

Blåbärsmuffins med en touche av citron, kardemumma och ett cookie-täcke

 God afton på er! Veckan har gått i ett svisch, och vi har tillbringat sportlovet uppe i Norrland hos svärföräldrarna. Det blev mycket umgänge, god mat och en hel del utomhusaktiviteter. Bloggen har blivit något lidande men jag har försökt att dela med mig av lite utomhusbilder på bloggens facebooksida, som ni hittar HÄR >>

Imorgon vankas besök och jag slängde ihop lite blåbärsmuffins, i brist på annan inspiration. Receptet har sin grund i muffinsrecept som jag bakat och publicerat tidigare här på bloggen men denna gång blev muffinsen fyllda med blåbär och smaksatta med citron och kardemumma. Försökte också göra ett litet cookie-täcke som inte blev så smuligt som jag hade tänkt mig men gav ändå en lite härlig frasig yta på muffinsen!
Själva muffinsen då? Ja, som sagt är receptet på själva smeten beprövat bra men sådana stora blåbär som jag använde blev ett aber. Nä! Inget att hurra över. Snyggt med stora blåbär men de smakar nada. Håll er till riktiga blåbär, inte bara självplockade utan även de fiskade i frysdisken är tillåtna, så länge ni inte plockar trädgårdsblåbär dvs de amerikanska som jag gjorde.
Och ni ser väl på bilderna att blomsterinredningen matchar bakverken? Min fina svägerska köpte tulpanerna till mig idag! Underbara och bidrar till helgkänslan. Och helg – det är snart det!

Blåbärsmuffins med en touche av citron, kardemumma och ett cookie-täcke, 24 stycken

250 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
3 dl strösocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
250 gram blåbär
½ dl strösocker
Rivet skal från 1 citron
½ tsk kardemumma, grovt stött

Cookie-täcke:
½ dl strösocker
¼ dl vetemjöl
25 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
+ strösocker till topping, ½ tsk per muffins räcker om du gör cookie-täcket också, annars öka upp till 1 tsk.

Rör smör och socker pösigt med en elvisp. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda vetemjöl, kardemumma, bakpulver och vaniljsocker och rör sedan ner detta i smeten. Blanda blåbär och socker och vänd ner i smeten tillsammans med rivet citronskal. Lägg en bullform i botten på varje hål på en muffinsplåt. Klicka ner smeten i bullformarna och toppa med cookiesmulorna och strösocker. Grädda på 175 grader i cirka 20-25 minuter.