onsdag 29 februari 2012

Enkel chokladtårta

Onsdag = lillördag = godsaker. Detta är en ekvation som gäller för er läsare. Tyvärr så är denna godsak som jag bjuder på redan uppäten sen länge. Hittade receptet på chokladtårtan hos Systrarnas bakblogg som bjöd på den för ett tag sedan. Blev då så sugen att jag gjorde den omedelbums. Dock så föll den inte mig riktigt i smaken som nybakt. Eller rättare sagt, den är god nybakt, men godare kall och efter att ha stått till sig ett par dagar i kylen. Nybakt tycker jag att konsistensen blir lite svampig och för luftig. Jag gillar kompaktare kakor med tryffelkaraktär. Så två dagar efter smakar den alldeles underbart, precis som jag vill ha den!
Här kommer receptet, godsaker mitt i veckan!

Enkel chokladtårta, recept från Systrarnas bakblogg

200 gram smör
200 gram mörk choklad
4 ägg
3 dl strösocker
½ dl vetemjöl

Hacka chokladen. Koka upp smöret och slå det över den hackade chokladen. Vispa blandningen slät. Vispa ner ägg och socker, sikta ner mjölet. Rör smeten slät. Häll smeten i en smord och bröad rund springform och grädda i 20 minuter på 200 grader. Ta kakan ur ugnen och låt kallna. Servera med vispgrädde.

tisdag 28 februari 2012

Potatisplättar

Hoppas att ni har det bra! Kanske har ni börjat få lite vårkänslor? Jag känner vår i luften, en härlig känsla! Idag har jag jobbat (som vanligt) medan mannen varit hemma och tagit hand om barnen, varav den ene är febrig men vägrar själv inse det. Enklare så! Varför vältra sig i sjukdomar - bra inställning! Hoppas att febern är snabbt övergående och att vi andra klarar oss. Nästa vecka vill vi ju vara pigga och alerta när vi har sportlov! Det siktar vi på!

 Här kommer ett recept där man kan ta tillvara på rester! Överblivet mos blir till potatisplättar med en härligt krispig yta! Till potatisplättarna kan man bräcka kassler. I brist på lingonsylt fick vår middagsrätt sällskap av en röd vinbärssylt. Kan man ta lingonsylt eller vinbärsgelé så kan man ta vinbärssylt också!
Inte mycket till recept men en liten fingervisning i varje fall.

Potatisplättar

Överblivet potatismos
Ägg, svårt att säga hur många men moset ska inte bli alltför rinnigt
ev. salt och peppar
Smör eller margarin till stekning

Blanda mos och ägg. Smaka av med salt och peppar. Hetta upp smöret i en plättlägg (stekpanna går också bra) och klicka i moset. Stek potatisplättarna gyllene på bägge sidorna. Servera med t.ex. bräckta kasslertärningar och lingonsylt/vinbärssylt.


Grötfrukost och juicetest

God morgon finingar! Upp och hoppa! Här är frukosten uppäten och det är snart dags att åka till jobbet!
Här har ni en som äter två mackor och en kopp te till frukost varje vardagsmorgon. Eller åtminstone åt. Jag ska försöka bryta den trenden som jag för jämnan halkar tillbaks i. Havregrynsgröt är ju riktigt gott! Jag åt det jämt när jag var gravid och hade ordentliga cravings! Imorse blev det havregrynsgröt igen. Nu när jag har en 1 ½-åring här hemma som fullkomligt slukar i sig gröttallriken finns det ju en till anledning att ställa sig vid spisen och koka gröt. Den kräver dock sin topping tycker jag. Favoriten är pärontärningar och kanel eller rivet äpple med kanel. Morgonens topping blev extra lyxig – rårörda jordgubbar!

 Teet tänker jag inte vara utan. Dessutom skulle jag lyxa till med en äppeljuice som jag fått varuprov på eftersom det är en nyhet. Det är en ekologisk ”GOD MORGON”-juice som tillverkas av Rynkeby, en äppeljuice som är ”cloudy”. Förhoppningarna var stora, då min favoritjuice är en cloudy äppeljuice från Tropicana. Denna juice lyckades dock inte leva upp till mina skyhöga förväntningar. Det blev magplask. Smaken är så söt att tungan krullar sig såhär på morgonkvisten. Detta är betyget från en kräsen juicedrickare. Resten av familjen, som dök upp vi frukostbordet en stund senare, drack glatt av juicen och hade inga som helst invändningar på den. Mer syra och mindre sötma skulle jag ha gjort mig mer nöjd!

måndag 27 februari 2012

Korvburgare eller parisare

 God kväll i stugorna så här en måndagkväll! Idag är det måndagsmys igen eller hur? Det har vi haft hemma hos oss. Det blev ju nästan fest när vi hittade pariserkorv på ICA Maxi i lördags. Parisare finns det ju flera varianter av. Dessa parisare som jag pratar om är korvskivor som serveras mellan hamburgerbröd, en specialitet som jag lärt mig att tycka om i Norrland. Det har ju varit riktigt svårt att hitta pariserkorv här i Stockholmsområdet men nu hittade jag denna med kycklingkött – riktigt god! Den är mycket godare än den som Lithells har. Min 1 ½-åring malde ner 2 ½ korvburgare till middagen och även 3-åringen tyckte om korven. Ur hälsosynpunkt är väl dessa verkligen inget att hurra över men under måndagsmysmiddagen fyllde de sin funktion!

Recept får ni inget! Korvskivorna steks i panna eller i våffeljärn, likaså bröden. Fyll med bostongurka, tomater, isbergssallad, senap och ketchup!


Tar med en bild på korven så att jag själv ska komma ihåg hur den ser ut. Huvudingrediensen är kycklingkött och korven väger 1 kg. Om jag inte minns fel så kostade den drygt trettio kronor.

söndag 26 februari 2012

Parmesanflarn deluxe och helgen i bilder!


God kväll! Eller snarare god natt alldeles snart! Tiden flyger fram på helgerna, så även denna! Kikar in och säger hej till er samtidigt som ni får ta del av gårdagens mello-plock!

För ett par veckor sedan cirkulerade ett recept på parmesanflarn med tranbär och pistagenötter på flera matbloggar. Några pistagenötter hade jag inte hemma, väl pinjenötter. Till flarnen skulle man servera fänkålsdipp. Fänkål hade jag inte heller men däremot anis. Blev smaskens!
Och parmesanen… en äkta riktigt god historia a 399 kr kilot! Fy skäms vad dyrt! Mums blev i alla fall betyget! Här kommer det något modifierade mumsiga receptet. I bild även tunna spanska choritzoskivor. Gick i ugnen tillsammans med parmesanflarnen. Ruskigt goda till anisdippen!
Kan ju inte låta bli att bjuda på lite andra bilder också från helgens mattillfällen. Håll tillgodo!

Parmesanflarn, cirka 25 stycken

4 dl grovriven parmesan
1 dl torkade tranbär, grovhackade
1 dl pinjenötter

Blanda ost, tranbär och pinjenötter. Skeda upp högar på bakplåtspapper matskedsvis. Skjuts in i ugnen på 200 grader i 6-8 minuter.

Anisdip

1 dl creme fraiche
2 tsk anis, mortla fint

Rör ihop crème fraiche och anis. Servera till parmesanflarnen.

Fredagshandlade efter frissan – ett underbart ryskt te, ett gute-te och så ett gott kaffe till älsklingen. Allt i en brödkorg med vårkänsla!
Vitaminbunkring i vackra kulörer!
Klassikern chokladbollar till lördagsfikat - handrullade av små söta fingrar!
Ugnsbakad lax med purjo bjöds på idag när mamma och bror med familj var hos oss på söndagslunch. Tyvärr blev laxen lite torr. Glöm inte termometer, ställ in den på 60 grader så blir laxen lagom och inte torr!
En fräsch lime pie till fikat! Lime pien blir ljuvligt slät med bland annat kondenserad mjölk och philadelphiaost! Lätt att göra! Bilden är gammal, det fräscha receptet hittar ni HÄR >>

torsdag 23 februari 2012

M's födelsedag!

 Min man fyller 32 år idag. Och från och med nu får han dela sin födelsedag med kungligheter! Halv sju imorse stod jag och min 3-åring i köket och gjorde i ordning frukost på sängen och slog in paket. Arbetsfördelningen var att jag kokade ägg och sonen slog in paketet med myyyyyycket tejp! Det ska klippas och klistras och tejpas ordentligt! Sen var det dags att uppvakta med sång, frukostbricka och paket! Myspys-frukost tillsammans.

Middagen fick älsklingen laga själv eftersom jag jobbade men jag hade köpt ingredienser. Helstekt fläskkarré med rostade rotsaker! Till efterrätt hade han svängt ihop en mumsig marängtårta med chokladmousse och hallongrädde! Mums!
Presenten då! I paketet gömde sig favoriten – Zlatan!
Lite bilder får ni här, dock inga recept! Jag har ju inte stått vid grytorna idag förutom när jag kokade ägg. 7 ½ minut kokar jag mina ägg! Och ni?

Ha nu en fin kväll! Helgen närmar sig med stormsteg! Då vankas mer kalasande!



onsdag 22 februari 2012

Semlor med lemon curd och kolagrädde

 God afton! Nu är det lill-lördag igen, inte för att vi skulle fira det. Det har ju varit mycket den här veckan redan. I måndags fläskmåndag igår fastlagstisdag och idag lill-lördag. Igår var det ju fastlagstisdag, som ju traditionellt firas med semlor. Min mamma däremot bakade flott-rieska, som man i vissa delar av Finland brukar baka i anknytning till fastlagstisdagen. Rieska är ett tunt bröd på kornmjöl, som ni har fått recept på tidigare, annars hittar ni det HÄR>>. I varje fall så lägger man skivad sidfläsk på rieskan innan gräddning. Det är riktigt gott och flott! Vi åt brödet till middagssoppan.

Senare på kvällen slog vi till med semlor, dock inte de traditionella. Semlor har vi hunnit äta och baka redan i omgångar så dessa fick bli icke-traditionella sådana. Istället för mandelmassa och vispgrädde fylldes semmelbullarna (baka av min man) med lemon curd och kolagrädde! Receptet hittade jag på flera finska bakbloggar. Väldigt modernt och ganska sött. Min man tyckte mer om tjinuskijsemlan än jag. Jag kom fram till att kolagrädden garanterat passar som tårtfyllning!
 Kolagrädde / tjinuskijgrädde

2 dl vispgrädde
1 ½ dl brun farin

Mät upp grädde och farinsocker i en kastrull. Koka upp och rör om. Häll upp i en bunke och ställ kallt i flera timmar, gärna över natten. Vispa till kolagrädde!



tisdag 21 februari 2012

Halstrad torsk med grape- och fänkålssallad och ljuuuvlig potatis

 Nu är det dags för det sista och avslutande receptet i matkassen – fisk blev det i fredags! Torsken fick sällskap av en god potatis och en grape- och fänkålssallad. God potatis, ja, kan kokt potatis vara märkvärdig eller extraordinärt god? Jo, jag hävdar nog att denna var det. Potatisen var av märket Marilyn och förpackad i en plastpåse och vägde 900 gram. Det är en sådan där påse jag aldrig ens tänkt tanken att köpa. Här köper vi lösvikt eller i säck. Men denna var ju hejdundrande god och barnen åt och åt, och vi njöt. Potatisen var riktigt smörig och fin, en potatis som man gärna skivar kall på mackan och toppar med en bit lax eller sill! Så håll utkik efter Marilyn i butiken nästa gång. Resten då! Fisken var god, en stekt torsk. Och salladen rolig och krispig med bland annat fänkål och paprika. Jag tycker ju om båda och kanske ännu mer när jag fick hyvla dem riktigt tunt med min mandolin utan att skiva med fingertoppar på köpet! Tillsammans med en vinegrette smakade salladen toppen. Till hela alltet skulle man ju då ha en kallrörd sås på gräddfil, grapeskal, salt och peppar. Där borde jag anat ugglor i mossen. Hur gott kan grapeskal vara? Det doftar förvisso gott men smaken är riktigt besk. Hua! Nej tack, cest från grapefrukter kan jag klara mig utan. Nästa gång får det bli med citron istället! Betyg utan gräddfilssåsen en 4:a, med den en 3:a!

Semlor då? Det är ju fettisdagen trots allt! Ja, jag har ju tjuvätit två tidigare i år. Idag har jag dock åtminstone ännu inte hunnit med någon. Har dock ett spännande experiment på g här hemma!


Halstrad torsk med grape- och fänkålssallad, 4 portioner

520 g torskfilé, vi använder 2x400 gram
900 g potatis (gärna marilyn)
1 1/2 dl gräddfil
salt och peppar, citronpeppar till fisken
1 msk smör eller margarin

Grape- och fänkålssallad:
1/2 knippa rädisor
1 liten fänkål
1 gul paprika
1 blodgrape
1 msk olivolja
1 tsk sambal oelek, uteslöts
strösocker, uteslöts
salt

Tina fisken. Koka potatisen i saltat vatten. Riv skalet fint av grapen. Blanda skalet med gräddfilen och smaka av med salt och peppar. Eller så byter ni grapeskalet mot citronskal istället.
Grape- och fänkålssallad: Ansa och skiva rädisor, fänkål (spar dillen från fänkålen) och paprika så tunt som möjligt. Skär bort skalet och det vita från grapen, skär sedan mellan ”väggarna” ut hinnfria klyftor. Pressa saften ur mellanväggarna. Blanda 2 msk grapesaft med olivoljan (för 4 port). Smaka av med salt, peppar, sambal oelek och eventuellt lite strösocker. Blanda de skivade grönsakerna och fänkålsdill med grapefiléer och dressingen.
Skär torsken i portionsbitar och krydda med salt och peppar. Stek fisken i matfettet. Servera fisken med grape- och fänkålssallad, potatis och gräddfilen.


måndag 20 februari 2012

Merquez med grön ärthummus och kumminrostad blomkål

 Hej på er i måndagsmyset! Hoppas att ni fått en bra start på veckan!

Min man säger att det tydligen är fläskmåndag idag, så därför har vi ätit stuvade makaroner och sidfläsk till middag. Tänkte dock inte blogga om det utan om förra veckans matkasse-recept, utav vilka ni ännu inte fått torsdagens och fredagens.

I torsdags lagade vi Merquez med grön ärthummus och kumminrostad blomkål. Ärthummusen som är smaksatt med färsk mynta var riktigt god. Även blomkål är trevligt att rosta i pannan, något som vi inte testat på innan. Då blir den alldeles lagom al dente. Merquez-korven skulle jag däremot ha klarat mig utan. Den var helt ok men ganska tjocksegt skal och smaken var aningen för het. Inget som barnen dock gnällde över, utan åt glada upp sina korvar. Även ärthummusen gick hem hos minstingen men 3-åringen avfärdade den bestämt.
Här har ni receptet i sin helhet!

Merquez med grön ärthummus och kumminrostad blomkål, 4 portioner

4 port ris eller annat gryn, vi använde ris
300 g blomkålshuvud
1 tsk spiskummin, hade vi inte så vi tog vanliga kumminfrön
520 g merquez (korv), motsvarar 2 paket
75 g bistrosallad

Ärthummus:
ca 250 g gröna ärter, frysta
1 kruka mynta
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
salt och peppar

Koka ris eller annat gryn enligt anvisningen på förpackningen.
Ärthummus: Tina ärterna genom att lägga dem i en sil och spola dem under kranen. Mixa dem med mynta, skalad vitlök och olivolja, smaka av med salt och peppar.
Skär blomkålen i mindre bitar. Rosta dem i en stekpanna och krydda med spiskummin, salt och peppar.
Stek korven och servera med ärthummus, ris och de rostade grönsakerna blandade med salladen.

torsdag 16 februari 2012

Fläskkotlett menuier med romanescosås och sockersaltad rödlök

 God kväll på er!
Det blev inget inlägg om gårdagens middag igår kväll. Detta då jag har varit sjuk. Känner mig fortfarande inte helt bra men är på bättringsvägen och orkar nu äta lite och vara uppe. Tur att det är helg snart så man hinner vila upp sig.
Nu till gårdagens middag, som bestod av fläskkotletter, tagliatelle i romanescosås och till det sockersaltad rödlök och fetaost. Mmm… dundergott! Veckans hittills godaste middag vill jag lova! I denna rätt råder harmoni bland de olika ingredienserna! Syrligt, och salt tillsammans med söta toner, mild fläskkotlett och en bra balans i helheten. Allt smakade riktigt bra! Bara det man vänder fläskkotletterna i mjöl innan stekning ger dem ett lyft. Jag brukar inte vara en fantast av fläskkotlett då de alltid brukar bli så torra. Inte dessa! De blev hur saftiga som helst! Klart värt att pröva. Även tagliatellen med romanescosåsen är värd att nämnas. Det blir som en röd pesto på paprika. Gott och sött med en härlig rostad ton. Sockersaltad rödlök var dundergott och den krönte tillsammans med den smulade fetaosten hela rätten. Vardagslyx som håller hög klass! Våga nu ta och testa detta!

Ger denna rätt 5 frostrosor av 5 möjliga! Heja ICA, detta var ett riktigt bra recept!

Fläskkotlett menuier med romanescosås och sockersaltad rödlök, 4 portioner

600 g benfri fläskkotlett
salt och peppar
1 dl vetemjöl
1 msk smör eller margarin
4 port pasta (vi använde tagliatelle)
150 g fetaost
75 g bistrosallad

Romanescosås:
200 g grillad paprika på burk, vi använde Zetas
1 skalad vitlöksklyfta
1/2 dl rostade mandelspån (flagad från bakhyllan)
3 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
salt och peppar
sambal oelek, uteslöts då vi inte hade det hemma

Sockersaltad rödlök:
2 rödlökar
1 tsk salt
1 tsk strösocker
2 msk rödvinsvinäger

Sätt ugnen på 200°C.Putsa och skär köttet i skivor. Krydda köttet med salt och peppar och vänd i mjölet. Bryn i en stekpanna i matfettet. Lägg sedan i en ugnssäker form. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Romanescosås: Mixa alla ingredienser till romanescosåsen med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite sambal oelek om du vill ha den stark.
Sätt in köttet mitt i ugnen och stek ca 8 minuter.
Sockersaltad rödlök: Skala och skiva rödlöken tunt. Blanda salt, strösocker och rödvinsvinäger, strö det över löken, låt dra ca 5 minuter. Pressa sedan försiktigt ur vätskan ur löken.
Servera köttet med romanescosås och pasta. Toppa med rödlök, smulad fetaost och bistrosallad.

onsdag 15 februari 2012

Chokladcrème med limemarinerade hallon

 Jag blev glatt överraskad när jag upptäckte att det ingick en dessert i matkassen. Och den passade ju perfekt att laga till just idag på alla hjärtans dag. Smidig och enkel är ju ledordet hos mig, ett kriterium som denna efterrätt uppfyller. Dessutom en perfekt dessert för er som inte tycker om alltför söta efterrätter. De limemarinerade hallonen smakar piggt och fräscht. Chokladcrèmen känns inte heller den för tung, då den är gjord på gräddfil. Och det bästa av allt, chokladen är Fazers blå mjölkchoklad – min favorit! Mer enkla och smidiga desserter åt folket!

Chokladcrème med limemarinerade hallon, 4 portioner

100 gram mjölkchoklad, Fazer blå
2 dl gräddfil
2 dl hallon
1 msk socker
Skalet av 1 lime

Smält chokladen i vattenbad. Rör försiktigt ned gräddfilen. Häll upp i portionsglas, som du ställer i kylen i minst 1 timme. Mixa 1 dl hallon med sockret och sila den sedan. Blanda limeskalet med den andra decilitern hallon. Servera chokladcrèmen med hallonsåsen och de marinerade hallonen. Jag dekorerade med lite riven vit choklad också!


tisdag 14 februari 2012

”Seafood” med nudlar och pak choy i ingefärsbuljong

 Ja, det var ju egentligen inte detta som skulle vara tisdagsmiddagen utan fläskkotletterna. Det uppstod dock ett litet aber på vägen som slängde om menyn något. Eller snarare var det jag som klantade till det igår kväll när jag rotade i kylen. Jaja, jag vet! Man ska inte småäta på kvällarna. Men i vilket fall så grävde jag runt där i kylskåpet och råkade svinga iväg burken med räkor i lake. Resultatet var en krossad burk, dock av plast. Räkorna höll på att flyta iväg tillsammans med den där lagen innan jag räddade de från sjönöd och över till en annan burk. Men, för att inte riskera att de hann bli dåliga till onsdag så bestämde vi att vi skulle slänga om tisdagens och onsdagens rätter.

Vill man associera till denna dag, nämligen alla hjärtans dag, så skulle man kunna säga att detta är en variant av Lady & Lufsens köttbullar och spaghetti. Nja, kanske ändå inte. Sörplandet är nämligen den enda gemensamma nämnaren.

Så till tillagningen, som jag inte kan uttala mig så mycket om eftersom jag inte lagade rätten. Det gjorde min man. Denna gång förväntades man ha japansk soja, sweet chilisås och sambal oelek hemma i skafferiet. På den fronten kammade vi endast in en av tre möjliga och det var sweet chilisåsen. Sojan byttes ut mot en kinesisk. Sambaln hoppade vi över. Däremot fick ett broccolistånd åka ner med pak choyen, bara för att broccolin annars hade tänkt dra vidare och sjöng på sista versen.
Smaken då. Gott gott med buljongen och risnudlar var det länge sedan vi åt. Men nja, jag är ändå något besviken. Jag saknar vitlök, som är dundergott till allt, speciellt tillsammans med ingefära och limen. Skaldjur är för övrigt riktigt gott, räkorna gick hem hos barnen och jag är en pak choy-fantast.

Mängden mat kan man inte heller klaga på. Det blir matlåda tills imorgon, som räcker för fler än en. Ändå blev vi mätta i magarna! Och då har vi inte hunnit med efterrätten. En separat rapport om den när vi hunnit med att äta den.

Ha nu en mysig alla hjärtans dag!

”Seafood” med nudlar och pak choy i ingefärsbuljong, 4 portioner

350 g skaldjursmix, fryst
170 g räkor i lake
100 g kastanjechampinjoner (ser ut som skogschampinjoner)
2 pak choy
1/2 purjolök
2 morötter
1 broccolistånd (ingick inte i orginalreceptet)
12 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
1/2 dl finstrimlad ingefära
1 tsk sambal oelek (uteslöts då vi inte hade det)
2 msk japansk soja (byttes ut mot kinesisk soja)
salt och peppar
3 msk sweet chilisås
pressad saft av 1 lime
4 port risnudlar

Tina skaldjursmixen. Häll av laken från räkorna och låt dem rinna av.
Ansa och skiva kastanjechampinjoner, pak choy och purjolök tunt. Skala och skär morötterna i sneda skivor.
Lägg grönsakerna, ingefära, sambal oelek och soja i buljongen och koka sakta ca 5 minuter under lock. Smaksätt buljongen med salt, peppar, sweet chilisås och limesaft.
Koka nudlarna i buljongen tillsammans med kryddorna och grönsakerna.
Lägg i skaldjursmixen och räkor i buljongen, låt de bli varmt och servera gärna med bröd.


måndag 13 februari 2012

Dansk sjömansbiff på kyckling med jordärtskocka och krispig rädissallad

Först ut i matkasseveckan är sjömansbiffen på kyckling. Namnet på rätten är något missvisande skulle jag säga. Tillbehöret är ju inte enbart jordärtskocka utan snarare öl- och buljongkokta rotsaker, däribland jordärtskocka. Salladen består väl inte heller mest av rädisor utan mer av ärtor och bladspenat. Rädisorna är mer som en dekoration.
Men nu till själva ingredienserna, tillagningen och smaken.

Jag lägger upp ingredienserna på köksbänken och drar även fram det som inte fanns med i matkassen. Några basvaror får man tydligen räkna med att ha hemma. Pust, dijonsenap hittade jag också i kylen. Den skulle jag dock inte räkna som en basvara. Men so far, so good. Min nästa tanke är hur vi ska orka äta allt detta. Det får dock bli ett senare problem. Sedan är det dags att sätta igång med rotsakerna som ska kokas i en buljong med öl. Det går undan men för att påskynda ytterligare förkokar vattnet till buljongen. När ingredienserna är i grytan är det bara att slänga på locket. Funderar på varför salt inte ingår och mängden kryddor är också något mager. Lyfter därför på locket och kryddar med salt och peppar innan jag tar tag i biffarna.

Smeten känns väldans kladdig varpå jag ökar upp mängden potatismjöl nästan till det dubbla. Kan det bero på att jag bytt ut vispgrädden mot Oatley iMat för att rätten ska passa för barnen också. Kladdig smet till trots lyckas jag forma biffar som jag bryner för att sedan tillaga klart i ugnen. Åh nej, jag känner att jag inte klarar av att följa instruktionerna. Svävar ut men det gör inget. Salladen slänger man ihop på ett nafs, det är bra!
Sedan är det dags att duka upp och äta. Det ser färggrant och nyttigt ut! Härligt! Smaken då? De buljong- och ölkokta rotsakerna smakar tyvärr inte så mycket. Det saknas kryddor fast ölsmaken är överasskande mild och trevlig. Lite persilja hade de ju kunnat ha med! Vi pressar citron över rotsakerna och kycklingbiffarna, som även dessa är något bleka i smaken dijonsenapen till trots. Citronen lyfter rätten till högre höjder och den får nu med råge godkänt. Dock slår jag ett slag för att krydda upp rätten med förslagsvis dragon eller persilja, både vad gäller biffarna och rotsakerna.

Betyget: 3 frostrosor av 5 möjliga!

Dansk sjömansbiff på kyckling med jordärtskocka och krispig rädissallad, 4 portioner

300 gram jordärtskockor
2 stora morötter
5 medelstora portatisar
5 dl kycklingbuljong
3 lagerblad
33 cl öl
½ purjolök
150 gram gröna ärter
½ knippe rädisor
65 gram (1 påse) bladspenat

Kycklingbiffar:
1 gul lök
400 gram kycklingfärs
2 tsk dijonsenap
Salt och peppar
2 msk potatismjöl (öka om det behövs)
1dl vispgrädde (jag bytte ut mot Oatley iMat)
1 msk smör eller margarin

Skala och skär jordärtskockor, morötter och potatis i bitar. Lägg rotfrukterna i en kastrull och häll på buljong, lagerblad och öl. Koka tills rotfrukterna är mjuka. Ansa och skölj purjolöken, skär den sedan i ringar. Lägg dem i kastrullen när rotfrukterna är mjuka.
Kycklingfärsbiffar: Skala och hacka löken. Blanda kycklingfärs, lök, dijonsenap, salt, peppar, potatismjöl och vispgrädde. Forma till 8 biffar (för 4 port). Stek dem i matfettet i en stekpanna 2-3 minuter per sida eller tills de är genomstekta.
Tina ärterna genom att lägga dem i en sil och spola dem under kranen. Skiva rädisorna tunt och blanda dem med spenat och ärterna.
Servera rädissalladen till biffarna, rotfrukterna och gärna dijonsenap.






Innehållet i veckans matkasse!

 Hallå på er! Hur har ni det? Hoppas veckan har kickat igång bra!

Måndag – en speciell måndag! Idag kör vi nämligen igång med matkasse-veckan! Jag fick en matkasse från en tävling innan jul och har inte hunnit testa den. Nu behövs dock inspiration mer än någonsin känner jag. Det är ju bara det gamla vanliga som åker ner i kundvagnen. Jag vill påpeka att denna matkasse-vecka på bloggen inte på något sätt är på uppdrag av just ICA utan det här gör jag för att jag tycker att det är roligt och vill dela med mig av denna erfarenhet. Hoppas att det uppskattas!
Välkommen till matkasseveckan!

Vi börjar med lite basfakta:
Detta är en matkasse från ICA som heter Inspiration. Den kostar 695 kronor och hämtas från den lokala ICA-handlaren. Kassen är färdigpackad så det är bara att bära den hem.

Veckans meny ser ut så här:

Måndag
Dansk sjömansbiff på kyckling med jordärtskocka och krispig rädissallad

Tisdag
Fläskkotlett menuier med romanescosås och sockersaltad rödlök
Dessert – Chokladcremé med limemarinerade hallon

Onsdag
”Seafood” med nudlar och pak choy i ingefärsbuljong

Torsdag
Merquez med grön ärthummus och kumminrostad blomkål

Fredag
Halstrad torsk med grape- och fänkålssallad

Min första reaktion är att detta inte är vad vi brukar äta. Men det är lite småspännande med flera ingredienser som inte så ofta åker ner i vår kundvagn. Sedan ploppar en gigantisk fråga i mitt huvud; vad ska barnen säga? Som helhet känns det som en ganska bra meny! Inspirerande!

Matkassens innehåll:
Maten var nedpackad i två papperkassar och en plastkasse med frysvaror. Jag plockade upp innehållet och lade ut på köksbordet för att få en överblick. Reaktion – mycket mat! Mängden grönsaker är också imponerande. Hur ska vi lyckas leka så här mycket kanin? Jag är lite orolig för att grönsakerna ska skrumpna i kylskåpet och att jag ensam får offra mig och äta dem. Dessutom hade jag nog föreställt mig att det skulle vara snålt med ingredienser men det får jag nog ta och äta upp med en gång. Vi kommer att bli mer än mätta och det kommer dessutom att bli över till en matlåda åt mig och säkerligen blir det lite rester också.


Kylda varor
400 gram kycklingfärs
3 dl vispgrädde
ca 600 g kotlett, benfri
1 paket fetaost, ekologisk
2x3 dl gräddfil
1 burk räkor i lake
2 paket merguez-korv

Frysta varor
1 paket hallon, 225 gram
400 gram frysta ärter, ekologiska
2x400 gram torsk
350 gram skaldjursmix

Torra varor
1 flaska lättöl
1 paket pasta, tagliatelle Barilla
1 burk grillad paprika, Zeta
1 påse mandelspån
100 gram mjölkchoklad, Fazer
1 paket risnudlar, Santa Maria

Frukt och grönt
300 gram jordärtskockor, ekologiska
4 morötter
1,4 kg potatis
1 purjolök
1 gul lök
1 knippe rädisor
1 påse spenat
1 påse bistrosallad
2 rödlökar
2 lime
ca 100 g kastanjechampinjoner
2 pak choy
1 blomkål
1 kruka mynta
1 fänkål
1 gul paprika
1 blodgrape
1 bit ingefära




lördag 11 februari 2012

Lördagshälsningar

 Lördag kväll och ni har inte fått ett blogginlägg på flera dagar. Det är lite mer aktivitet på bloggens Facebook-sida. Dit är det så enkelt bara att lägga upp en bild och skriva några rader.
Inget recept bjuder jag på men lite bilder däremot! Men vet ni vad? Det finns många mumsiga plockmatsrecept i arkivet.
Alla plockmatsrecepten hittar ni HÄR >>
Nu får ni i varje fall ett litet bildkollage! Helgtulpaner i rött och vitt bland annat! En härlig bukett som prydde lördagsfikabordet.
Ha en fin helg!

Gårdagens middag a la min OS-medaljörsinnehavare till man - En baconlindad kycklingfilé, fylld med mozzarella, soltorkade tomater och timjan. Serverades med en citronslungad capellini. Mumslyx!

Och efterrätten gick inte av för hackor den heller!
Vit chokladpannacotta med en jordgubbssås!
Vi åt den till fredagsfilmen "Män som hatar kvinnor". Har inte sett den innan, vilket ju är skam, så bra som den var! Enda jobbiga med filmer på svt är att man inte har några kisspauser! :-)

Lördagsgodisfavoriten!
Jag kan inte hjälpa det, det rinner finskt blod i mig och jag är en sann Fazer-fantast!
 Marabou - släng dig i väggen! Inget slår Fazers mjölkchoklad!

onsdag 8 februari 2012

Mjuk chokladkaka

God afton mina vänner! Vad gläds ni åt? Och vad gjorde er glada just idag?
Själv blev jag glad över att när jag kom hem från jobbet idag upptäcka att maten stod på bordet (det gör den varje dag, även idag) och badrummet var nystädat. Glad över att se mina barn, ett gott skratt, ett hej från busschauffören – åt mycket! En sådan här chokladig kaka gör mig också glad. En klassiker, som passar jämt och som är så där lagom opretentiös, inte alls avancerad utan bara god. Punkt.
Önskar er en mysig lillördag!

PS. Som vanligt går det alldeles utmärkt att göra kakan till mjölkfri om det behövs. Byt då bara ut smör mot mjölkfritt margarin och mjölken mot t.ex. havredryck.

Mjuk choladkaka, 1 stor

3 ägg
3 dl strösocker
150 gram smör
2 dl mjölk (eller havredryck)
4 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och häll i mjölken. Tillsätt i ägg- och sockerblandningen. Blanda de torra ingredienserna separat och sikta ner i ägg- och sockerblandningen. Vänd försiktigt, rör inte i onödan. Häll upp smeten i en smord och bröad bakform. Jag använde en springform som rymde 3 liter. Grädda på 175 grader i nedre delen av ugnen i 50 minuter. Stjälp upp kakan när den svalnat något.