lördag 14 april 2012

Rostad potatis och en hyllning till knölen!

 Äter ni mycket potatis där ute i stugorna? Vi hade nästan slutat med tills vi fick delikatesspotatis i påse via matkassen. Då slog våra smaklökar volter och gjorde vågen! Det smakade ju som potatis ska! Precis som det är skillnad i kvalitet på t.ex. mörk choklad eller kött, så är det skillnad på potatis och potatis. Vi handlar inte längre potatis i lösvikt för 4,90 kr/kg. Den potatisen smakar sällan så som man önskar. Istället har vi börjat handla delikatesspotatis, sparrispotatis eller mandelpotatis förpackad i påse. De kostar ju mer, ofta runt 20-lappen för ett kilo. Jag trodde själv att det var lurendrejeri men sådana potäter, att man betalade för påsen men insåg att jag hade fel fel fel! Smörig och god i smaken och en fin konsistens. Numera är det mycket roligare att äta potatis. Dessutom struntar vi i att skala den just nu, det är vi för lata för!

Vill samtidigt tipsar er om ett bra sätt att fördela kryddor med mera när ni gör exempelvis klyftpotatis. Ner med allt i en fryspåse, stäng och shake it! Alla kryddor fördelas perfekt över potatisen och det blir ingen disk. Nu blir det rostad potatis! Och vitlöken blir ljuvlig och mild och ger en härlig ton till potatisen tillsamman med rosmarinet.

Rostad potatis med smak av rosmarin och vitlök

1 kg sparrispotatis eller annan god potatis
1 kvist rosmarin
3 vitlöksklyftor, skivade
Flingsalt
Mortlad svartpeppar
1 krm cayennepeppar
2-3 msk olivolja

Tvätta potatisen och dela den grovt och lägg ned i en fryspåse (3-liters). Dra av bladen på rosmarinkvisten och släng över potatisen tillsammans med den skivade vitlöken. Tillsätt rejält med salt och svartpeppar efter tycke samt cayennepeppar. Häll över ett par matskedar olja, stäng påsen och skaka. Häll upp potatisen i en ugnsform och rosta på 225 grader i cirka 20-30 minuter beroende på potatisens storlek.


14 kommentarer:

  1. Visst är det skillnad på potatis och potatis. De där ser riktigt goda ut!

    SvaraRadera
  2. Ja det är verkligen stor skillnad i smak på potatis och Potatis! Det brukar vi märka av främst när vi åker "hem" till fosterlandet... rostad mandelpotatis kan vi varmt rekommendera, mumsfilibabba! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det tycker jag också. Måste vara något i jorden därborta... de bakar godare potäter! :-)

      Radera
  3. Åh men mums!! Vilka goda potatisar!! Potatis är en favorit men håller med om att det är skillnad på potatis och potatis... det beror också lite på vem som tillreder den. När det gäller kokt potatis är vår farmor oslagbar... Hennes potatis är suveränt god!

    Smart att lägga allt i en påse och blanda till ugnspotatis! Det ska göras i fortsättningen!

    Ha en finfin kväll!

    Kramar från oss!

    SvaraRadera
  4. Det åt vi med igår...så gott!
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  5. Potatis kan nog vara det godaste som finns om den tillagas på rätt sätt. Du har verkligen rätt med att det krävs kvalité på potatis för att nå sitt fulla potential. Ska verkligen testa ditt tips med att lägga dem i en påse och skaka. Låter ju genialt!

    SvaraRadera
  6. Potatis äter vi ofta i olika former, men jag håller med om att det är skillnad på potatis och potatis. Allra godast är förstås de egna nypärerna som man får skörda till ett kok eller två på sommaren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lyckost den som kan skörda sin egen potatis!

      Radera
  7. Jag skulle inte kunna tänka mig att va utan potatis finns alldelens för mycket gott man kan göra i ugnen. Vi bruka få köpa direkt av en bonde här i kring och då är det ingen blöt potatis utan fast och fin! Persillade är en krydda som passar väldigt bra när du ska göra ugnsstekt potatis bland annat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som en bra potatisleverantör! Persillade var det länge sedan vi använde.

      Radera
  8. Instämmer, delikatesspotatis är så gott och i rostad form mmmmm mums! Önskar dig en trevlig helg!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.