onsdagen den 26:e oktober 2011

Saffranskyckling

 God kväll på er! Vi är redan mitt i veckan!
Här kommer receptet på saffranskycklingen, som vi åt för ett par helgen sedan. Har inte hunnit få till receptet innan. Jag hade en påse saffran kvar sedan förra julen men den hamnade i denna rätt! Åh, sådan underbar doft, som svävar i hela köket när man steker dessa kycklingbitar.

Lättlagad saffranskyckling, 6 portioner
800 gram kycklingfilé
1 påse (0,5 gram) saffran
1 vitlöksklyfta
½ röd chili
Svartpeppar
Olja till stekning

Dela varje kycklingfilé till tre långa remsor. Lägg i en fryspåse. Stöt saffranet i en mortel och häll över kycklingen. Pressa över en vitlöksklyfta. Dela chilin, kärna ur och skär bort de vita hinnorna. Finhacka och häll ner i fryspåsen. Peppra och skaka om så att allt blandas. Låt marinera i 15 minuter, gärna lite längre. Hetta upp en panna och stek kycklingbitarna så att de är genomstekta. Servera med basmatiris.
 

söndagen den 23:e oktober 2011

Min julskinkmacka – en tunnbrödwrap med Nyhléns Hugosons julskinka, krispig senaps- och kumminkryddad coleslaw och svenska äpplen

 Två månader kvar till jul och årets första skinkmacka är uppäten och avnjuten tillsammans med ett glas iskall julmust!
Jag är nämligen med och tävlar om att vara den som gör Sveriges godaste julskinkmacka i samarbete med Nyhléns Hugosons, vars julskinka hösten 2010 belönades som bästa julskinka i Chark SM.

 Min skinkmacka har formen av en wrap på tunnbröd innehållandes många för julen självklara smaker, såsom julskinka men även smakerna äpplen, senap och kummin, som ingår i en coleslaw. Tanken var att låta skinkan stå i centrum och samtidigt kombinera den med andra lättillgängliga, klassiska svenska smaker till en lättäten och matig julskinkmacka!

 Njut av recept och bilder i väntan på att julskinkorna dyker upp i affärerna! Och så håller ni väl tummarna för att mitt bidrag blir utvald till finalist!
 
Min julskinkmacka – en tunnbrödwrap med Nyhléns Hugosons julskinka, krispig senaps- och kumminkryddad coleslaw och svenska äpplen, 4 matiga wraps

4 skivor tunnbröd
Smör
Grovkornig senap
300 gram julskinka
1 svenskt äpple
1 kruka röd- och grönsallad

Krispig senaps- och kumminkryddad coleslaw:
300 gram vitkål (eller rödkål)
2 små morötter
1 svenskt äpple
1 ½ dl äkta majonnäs
1 msk grovkornig svensk senap
1 msk kumminfrön
Salt

Hyvla vitkålen med osthyvel. Lägg kålen i ett durkslag. Häll över 1 liter kokande vatten, låt vattnet rinna av och låt stå i 5 minuter. Skölj därefter kålen i kallt vatten, låt rinna av, torka i en kökshandduk. Skala och riv morötterna på den grova sidan av rivjärnet. Skär äpplet i stavar. Rosta kumminet i en torr panna. Blanda ner de rivna morötterna, äppelstavarna och kumminet med vitkålen. Rör ihop majonnäs och senap och blanda ner. Smaka av med salt.

Bred smör och senap på tunnbrödet. Lägg på sallad, många skinkskivor, coleslaw och äppelklyftor på tunnbrödet och vik ihop till wraps. Toppa med lite rostad kummin och en äppelklyfta. Slå gärna in wrapsen i lite smörpapper och knyt runt ett band så blir de lättätna. Servera ett glas iskall julmust till!

 
 
 



lördagen den 22:e oktober 2011

Clementin- och apelsinbullar eller vulkanbullar

 God morgon på er denna mulna morgon då regnet hänger i luften!
 Här kommer resultatet på ”bullorna”, som min son skulle ha sagt. Det blev vulkanbullar igen! För er som inte vet vad vulkanbullar är, så kan jag berätta att namnet är ett eget påhitt på släta bullar, som man trycker ner en grop i och fyller gropen med socker-matfett-smaksättning-fyllning innan gräddning.
 Denna gång gjorde jag en apelsin- och clementinfyllning. Socker, mjölkfritt margarin, vaniljsocker, lite salt och skalet från en apelsin och en clementin rördes ihop till en röra och placerades i en grop i varje bulle. Mmm… Det blev lyckade apelsinbullar! Tyvärr kommer inte bullarna till sin rätt på bilden eftersom jag hade problem med ljuset, men goda vart dem!

 Vulkanbullar eller clementin- och apelsinbullar, 30 rejäla bullar

Vetedeg:
5 dl mjölk (jag använde havremjölk)
50 gram jäst
1 tsk salt
2 dl socker
2 tsk nystött kardemumma
Cirka 1 ½ liter vetemjöl (mjöl går aldrig att ange exakt, känn efter själv)
150 gram smör (jag använde mjölkfritt margarin)

Fyllning:
175 gram smör (mjölkfritt margarin)
2 krm salt (uteslut om du använder normalsaltat smör)
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Skalet från 1 apelsin
Skalet från 1 clementin

Ägg till pensling

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt lite i taget i bunken medan du vispar. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Ha i mjölet lite i taget och knåda degen tills den lossnar från bunkens kanter. Smält smöret och häll det över degen. Obs! Låt smöret svalna något innan du häller det över degen så att jästen inte dör. Knåda tills smöret sugits in i degen. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter innan du bakar ut. Rör under tiden ihop fyllningen. Dela degen i 30 bitar, rundriv dessa och låt jäsa på bakbordet under plastfolie i 10 minuter. Rulla till släta bullar i handflatan, använd inget mjöl i detta skede. Du kan kupa handen runt degen och trycka den mot arbetsbänken och samtidigt rulla degen till en bulle med ett bestämt tryck. Tryck ett hål mitt i bullen och klicka i fyllning. Låt bullarna jäsa på plåt under bakduk i 30 minuter. Pensla med ägg och grädda bullarna på 200-225 grader i cirka 10 minuter.







fredagen den 21:e oktober 2011

Kladdkaka med mjölkfri choklad

 God eftermiddag på er finingar!

Morgonen inleddes med sconesbak med sonen, efterföljdes av pytt-i-panna och nu står bulldegen på jäsning. Jag tänkte mig försöka på apelsin- och vaniljbullar. Resultat får ni väl se lite senare.

Här en rapport på kladdkakan, som jag svängde ihop på den mjölkfria chokladen för snart en vecka sedan. Jag passade på att göra två kladdisar med en gång. Inga problem att få in två stora formar i ugnen bredvid varandra när man har en ugn som är 70 cm bred. Just det, den mjölkfria chokladen är av märket Plamil och den hittade jag på Konsum.
Betyget blir högt på dessa kladdisar! Choklad i kladdkaka, jämfört med bara kakao är väl värt några kronor extra. Detta gäller även den mjölkfria varianten! Så överraska en mjölkallergiker och sno ihop en kladdig god kladdkaka utan mjölk. Mitt recept innehåller sirap! Ja, jag vet att jag tjatar, men ni ska testa att ha sirap i kladdkakan för det blir sååå bra!

Kladdkakan fick sällskap av glass (oatley och tofuline har goda mjölkfria varianter) och röda vinbärssylt.

Trevlig kväll! Åter till bullbaket!


Kladdkaka med mjölkfri choklad

100 gram mjölkfritt margarin
100 gram mjölkfri choklad
1 dl ljus sirap
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ bakpulver
1 krm salt

Smält margarinet i en kastrull. Lägg ner chokladen i bitar och låt smälta. Tillsätt även sirapen och ställ åt sidan. Vispa snabbt ihop ägg och socker. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda ner i ägg-socker-smeten. Vänd även ner blandningen med margarin, choklad och sirap i smeten. Häll upp i en bakplåtsklädd springform och grädda i 18 minuter på 175 grader. Låt kakan stå och svalna och servera helst nästa dag, om du kan hålla dig!

söndagen den 16:e oktober 2011

Helgens mat- och bakbilder


Så börjar helgen lida mot sitt slut igen! Den här helgen blev inte helt och hållet som vi tänkt oss men hyffsat bra ändå. Vi fick ställa in dagens programpunkter eftersom lilleman fortfarande är snorig. Jag hann också med att baka lite mellan varven och panikstäda huset. Panikstäda, det är precis vad det är nuförtiden. Man skyndar skyndar, och det blir slarvstädat men något annat hinns så sällan med nuförtiden. Men äsch, det får vara! Jag har släppt lite måsten och gått från pedant till något mindre pedant kan man väl säga! Bjuder på lite recept från det som jag hann med att fota! Recept kommer under veckan!
Blev glad när jag i veckan hittade mjölkfri choklad på Konsum!
36 kr för 100 gram är ganska saftigt men värt pengarna om man har en son, som inte tål mjölkprotein men älskar choklad. Jag använde chokladen till två kladdkakor, som jag inte hunnit fota än.

Det blev invigning av mandelkvarnen, som jag fick i julklapp av svärföräldrarna förra julen.
Riktigt bra var den!
Nej, jag skållade inte mandeln innan. Behövdes inte tyckte jag. Mjölet skulle ju ner i biscotti-degen!


Små söta biscottin blev det med bland annat mandelmjöl, valnötter, apelsinskal, kardemumma och choklad! Mmm...

En del biscottin fick plats i glasburken...
... resten i magen!

Lördagens middag bestod av en fläskgryta med blandade riskor (svamp), timjan och rödlök.
Jag använde Oatley iMat i grytan. Blev gott tillsammans med matvete och lingsonsylt!

Dagens middag blev en saffranskyckling med chili och vitlök. Till detta haricot verts och broccoli med en liten marinad med vitlök, rostad mandel och oliver. Basmatiris till!
Obs! 1-åringen rös till och ratade saffranskycklingen totalt!

Ikväll rensar mannen svamp efter dagens svamputflykt!
Det var han och äldsta sonen, som skördade skogens guld!

lördagen den 15:e oktober 2011

Vinnaren av det lyxiga kaffekittet!

God förmiddag på er!
Hoppas att helgen har kickat igång bra! Och än är den inte slut! Hurra!

Däremot är tävlingen med ett lyxigt kaffekit nu avslutad! Oj, vad bidrag det har ramlat in! Rätta svaret på frågan ”Vilket år kom kaffet till Sverige?” är 1685. Sedan skulle ni också berätta om ert bästa kaffeminne med max 20 ord.
Så härligt att läsa om era kaffeminnen av alla de slag. Många har minnen från barnsben, andra från resor, människor, viktiga händelser och ur vardagen. Kaffet är uppenbarligen en dryck som skapat fina minnen med dofter, känslor, människor eller platser! Tack alla ni som varit med och tävlat!

Den som kammar hem det lyxiga kaffekittet är:
David L

Ӂr 1685 kom kaffet.
Befann mig i en av de många toppstugorna i Vemdalen efter flera vackra åk i solen, det var kaffekärlek de! ”
 
Mejla mig dina namn- och adressuppgifter så kommer vinsten på posten!

Tack till alla tävlanden!
En tävling i samarbete med Gevalia

fredagen den 14:e oktober 2011

Nyheter till fredagsmyset!

Efter en händelserik vecka vankas det skön helg! Det blir nog en del sömn hoppas jag. Minstingen har haft krupp och haft svårt att sova de två senaste nätterna. Nu ser vi framemot att träffa John Blund om ett par timmar och ha en lååång dejt tillsammans med honom!

Men innan dess det givna fredagsmyset! Skålarna laddas med nyheterna Crunchos från OLW, som ska vara tunnare och mer kryddiga majschips än de man annars hittar i tacohyllan. Kommer i smakerna Sourcream Ranch och Cheddar Chili. Dessutom finns Crunchos-dippen Cool Mexican, som också kom som varuprov. Vi har hunnit testa dippen och chipssmaken som heter Sourcream Ranch. Kryddningen i dem chipsen påminner om den som finns i Cheeze Ballz. Själva chipsen är inte som dem som man äter till tacos utan friterade och krispigare – ett mellanting mellan chips och tacochips. Jag och min man tillhör ju inte kategorin chipsfantaster i vår familj men jag tycker att kryddningen får klart godkänt! En hel påse kan jag dock inte trycka i mig, varken av dessa chips eller av några andra varianter!

Hoppas ni har en fin kväll! En rapportering om helgens mat får ni på senast på söndag kväll! Önskar er en underbar helg!  

tisdagen den 11:e oktober 2011

Lökpizzor

Här kommer en lite sen rapportering om lördagsmiddagen. För barnens del bestod den av hemgjorda chicken nuggets medan vi vuxna njöt av urgoda lökpizzor. Ursprungsreceptet på pizzorna hittade jag i kokbken ”Buffé helt enkelt”, som jag fått av mina svärföräldrar i julklapp. Jag ändrade som vanligt lite i receptet. Men det hör ju inte till ovanligheterna precis.
 
Pizzabotten består av smördegsplattor, smaskigt och gott blir det med lökfyllningen, som man lagar medan smördegsplattorna tinar på plåten. Det bästa med dessa lökpizzor är nog ändå kombinationen lök, vitlök, citron och smör! Det blir jättegott! Vem hade trott att lök och citron är så bra polare? God middag med liten ansträngning!
 
Lökpizzor, 6 pizzor

 6 smördegsplattor (jag använde kvadratformade)
1 gul lök
2 små rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 ½ dl svarta kalamataoliver
2 msk smör + 1 msk olivolja
1-2 tsk farinsocker
1 ½ tsk timjan
½ citron (skal och saft)
3 dl riven ost (jag tog ½ lagrad och ½ hushåll)
Salt
Peppar

Lägg ut smördegsplattorna på en plåt så att de hinner tina lite. Skala och skiva löken tunt. Skiva även vitlöken. Hetta upp smöret och oljan i en panna och färs löken och vitlöken på låg värme tills de mjuknar. Strö över farinsocker. Krydda med citronskal, citronsaft, timjan, salt och peppar. Ställ åt sidan för att svalna. Skär ett spår 1 cm in från kanten på smördegsplattorna halvt igenom med en vass kniv. Du ska få en marginal runt om alla smördegsplattorna. Fördela lökfyllningen och oliverna innanför rutan på smördegsplattan. Lägg på oliver och strö över osten. Grädda på 225 grader i cirka 10 minuter. 


måndagen den 10:e oktober 2011

TÄVLING: Vinn lyxigt kaffekit

Hej alla ni! Hoppas att ni haft bra helg!

Vi kickar igång den här veckan genom att köra igång en tävling för alla er kaffeälskare! Den riktar sig speciellt till er, som behöver ta en paus från vardagens bestyr och njuta av en riktigt god kopp kaffe!

Du kan vara med och tävla om ett lyxigt kaffekit från Gevalia, innehållandes deras senaste mörkrostade nyheter Abyssinian Dawn och Indonesian Lava. Kittet innehåller förutom kaffe, två fina koppar samt en rad olika smaktillbehör som choklad, couscous, pinjenötter och honung.

Kaffe serveras efter Nobelmiddagarna liksom det avnjuts i den enklaste hydda på den etiopiska landsbygden. Oavsett plats på jorden, kultur och ekonomi har kaffe en stark ställning hos de flesta familjer. I Sverige är vi riktiga kaffeälskare, och denna bakgrundsinformation leder oss lämpligt in på tävlingen:

Tävlingen

  • Tävlingen går ut på att svara på frågan: Vilket år kom kaffet till Sverige? (Tips! Kika in på Gevalias hemsida) samt att med max 20 ord berätta om ditt bästa kaffeminne. Lämna dina svar i en kommentar till detta inlägg.

  • En (1) lycklig vinnare får ett lyxigt kaffekit från Gevalia innehållandes, förutom de mörkrostade nyheterna Abyssinian Dawn och Indonesien Lava, även två fina koppar samt en rad olika smaktillbehör som choklad, couscous, pinjenötter och honung.

  • Tävlingen pågår till och med fredagen 14 oktober kl 24.00. Därefter koras ett vinnande bidrag och tillkännages här på bloggen. Max 1 tävlingsbidrag per person. Tävlingen är öppen för tävlanden bosatta i Sverige. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

tisdagen den 4:e oktober 2011

Äppelchutney


Så var det dags för det efterlängtade receptet på äppelchutney a la Frostrosors man. Min man dikterade receptet och jag skrev ned. Äppelchutney är ju förresten så underbart gott så här på hösten!

Han bjuder även på bullbilder, på bullar som han bakade tillsammans med barnen tidigare idag! Trevlig kanelbullens dag på er!

 Äppelchutney

1 gul lök
500 gram äpplen
1 kanelstång
1 krm malen ingefära (eller mer)
1 dl äppelcidervinäger
1 dl rödvinsvinäger
2 dl socker
1 dl russin
Salt
Olja och smör att fräsa i

Skala och hacka löken. Skala och kärna ur äpplena, tärna dem. Smält olja och smör i en kastrull. Fräs löken så att den tar lite färg. Tillsätt äppeltärningarna, blanda runt. Ha i vinägern och socker. Tillsätt därefter kryddorna. Låt puttra på låg värme tills äppelbitarna har mjuknat. Obs! Koka inte till mos. Lyft kastrullen från plattan. Lyft upp kanelstågen. Rör ner russinen, smaka av med salt. Låt svalna. Servera kylskåpskall som tillbehör till mat.

Morgonstund har guld i mund, kanske...

Solen har inte gått upp när min klocka ringer på morgnarna kan jag berätta. Vi går mot mörkare tider, så det är lika bra att ladda med lite vitaminusar till frukost. Önskar att jag var en grötmänniska men det fungerar bara i perioder. Allt som oftast blir det mackor ändå. Och så rykande hett te!

Ikväll kan ni se framemot receptet på äpplechutney, som några av er har efterlyst. Kanelbullens dag ä det också, huruvida det blir några här på bloggen kan jag inte lova. Eller ska vi säga så här, om inte min man bakar kanelbullar idag så äter vi inga sådana då jag inte kommer att hinna baka idag. Men det där kommer min man att fixa galant. Han har ju vanan inne, bakade t.ex. frukostfrallorna som jag nu mumsar i mig – havrefrallor!

Önskar er en fin dag!

Dagens frukost
Havrefrallor med ost och paprika
Citrusfrukt
Vindruvor
Te (lägg märke till min ursnygga jordgubbstesil, som jag fick av mina vänner i den lyxiga presentkorgen)

söndagen den 2:e oktober 2011

Helstekt fransyska med peppar-, timjan- & anisströ och en honungs- & sojaglaze, rostade rotsaker och äppelchutney


Söndagsmiddagen avklarad. En härlig fransyska stod på menyn! Köttbiten alltså!
Barnen är nu nybadade, luktar gott och är mysiga i sina pyjamasar. Helgen rullar mot sitt slut. Längtar redan till nästa.
Nu till fransyskan - dagens middag. Jag sökte runt lite på nätet och hittade receptet här >>
Jag har lyckats att följa det ganska bra, om än dock inte helt. Rätten kan samfattas som lite crosscountry med en blandning av Sverige i fransyskan, anis, svenska rotsaker och honungen, kontra ingefäran och sojan, som får stå för det asiatiska. Supergott, om man gillar dessa kryddor! Jag har tidigare inte använt anis i stekar men det blev väldigt lyckat och gav en härlig laktritston till rätten. Ett minus dock för pepparmängden. Alldeles för mycket av den varan fast jag hade i mindre än vad som angavs i receptet. Jag beslöt mig för att skrapa bort kryddströt, som jag skrubbade in i steken innan tillagningen, lagom tills att jag skulle skära upp köttet. Annars hade vi nog eldat upp våra tungor. Och så här blev det lagom och gott! Sonens omdöme var väl rätt så intetsägande för er: ”Dom här var väldigt långa, dom här köttarna!” Men vi här hemma fick det dra på mungiporna i varje fall! Slängde förresten med vitkål bland rotsakerna som jag rostade i ugnen. Åh, så gott! Ugnsbakad vitkål är verkligen smaskens!

Äppelchutneyn tänkte jag inte ge er receptet på för den har inte jag gjort, utan min man. Men om nu någon envisas så kan jag kanske be mannen snällt och se om han kan tänka sig att dela med sig!

Ha en fin kommande vecka!

Helstekt fransyska med peppar-, timjan- & anisströ och en honungs- & sojaglaze, rostade rotsaker och äppelchutney

1 kg fransyska

Kryddströ:
1 msk svartpeppar hel, mortla själv (obs! Dra ner mängden ännu mer)
1 ½ msk anis, hel
1 ½ msk timjan, torkad

Glaze:
1 dl soja
1 dl matolja
¾ dl flytande honung
2 krm torkad ingefära
Flingsalt


Ugnsbakade rotfrukter

6 medelstora potatisar
4 medelstora morötter
1 stor gul lök
2 rödllökar, små (eller 1 stor)
200 gram vitkål
3 vitlöksklyftor
2 msk torkad timjan
matolja
flingsalt

Blanda ihop ingredienserna till glazen. Mortla svartpeppar, timjan och anis. Pensla den putsade steken med glazen och strö sedan över kryddorna. Stoppa in en stektermometer på tjockaste delen av steken. Tillaga på 150 grader tills termometern går upp till 58 grader. Pensla med mer glaze på steken, minst två gånger under tillagningen. Låt steken svalna. Skrapa bort kryddorna och skiva köttet tunt. Lägg det på en form, pensla med mer glaze (eller häll över) och värm i ugnen en stund innan det serveras.
Tvätta alla rotsaker och klyfta dem grovt, form efter tycke och smak. Blanda med olja och torkad timjan. Häll upp på en ugnsplåt och rosta på 200 grader tills potatisen är mjuk, det tog cirka 25 minuter för mig. Strö på flingsalt på de rostade rotfrukterna.



 

 

 



 

 



 

lördagen den 1:e oktober 2011

Hemgjord äppelmust

 Här kommer ett recept på en hemgjord äppelmust, eller i alla fall något som liknar äppelmust. Receptet har jag hittat hos Therese, på hennes blogg här >>
Eftersom man inte pressar äpplena i detta recept utan låter dem dra i vatten, så tror jag inte att den egentligen kvalificerar till äkta äppelmust. Men vad gör det! Den är otroligt god!

I torsdags var jag på smygpremiär av butiken Cranberry Corner, fylld av fina saker för hem och trädgård. Bland annat den charmiga flaskan (tror att det egentligen är en mjölkflaska), som ni ser fylld med äpplemust, fick följa med hem tillsammans med etiketter att fästa på flaskor och burkar. Har ni vägarna förbi Mörby Centrum, så får ni inte missa det stället. Det är en tidigare kollega till mig, som öppnat butiken. Så småningom slår även webbutiken upp portarna! Så länge kan ni njuta av bilderna på hemsidan eller gilla butikens Facebook-sida! Jag måste snart tillbaks, hade kunnat släpa hem hälften av grejerna, så mycket fint! Har till exempel spanat in en skylt, som det står ”Good food… Good friends… Good times…” på. Den skylten vill jag ha i mitt kök!Ha en fortsatt härlig helg!

Äppelmust, drygt 10 liter drickfärdig

10 liter äpplen
12 liter vatten
2 msk vinsyra
2 tsk natriumbensonat
1 dl socker per avrunnen liter ”saft” (går åt cirka 1 liter socker till denna sats)

Häll upp vattnet i en hink (20-liters eller två 10-liters). Rör ner vinsyran och natriumbensonat. Tvätta äpplena men du behöver inte skala dem eller kärna ur dem. Dela och klyfta äpplena och lägg ner i vattnet. Låt stå och dra i 5 dygn men rör om dagligen. Lägg ett lock över men lämna en glipa så att det får andas lite. Efter 5 dygn; sila saften, lös upp sockret i 1 liter must och blanda sedan ner med resten. Häll upp på flaska. Musten är drickfärdig. Min var det iaf, den gjordes på vinteräpplen.