onsdag 31 augusti 2011

Kycklingfiléer i ugn - i en sås med vitlök, citron och oregano

 Ni som följer bloggen även via Facebook (Följer du inte bloggen via Facebook än, men vill gärna göra det, så kan du klicka på gilla-knappen långt ner till höger här på bloggen eller via www.facebook.com/Frostrosor) fick en blänkare om denna rätt i fredags. Det var ett eget hittepårecept som in i ugnen strax efter klockan åtta på morgonen och ut igen 25 minuter senare. Perfekt att ha dagens mat klar så tidigt. Den åt vi när vi kom tillbaks från öppna förskolan. Då var det bara att koka pasta till. Jag använde sojagrädde i receptet men det går lika så bra med mjölkalternativ, dvs. grädde.

Bilden frestar inte lika mycket som ingredienslistan för denna kycklingfilé i ugn; härlig sås med vitlök, citron, oregano, bacon och champinjoner. Har ni inte allt hemma så gör det inget, men kombon vitlök, citron, oregano är ljuuuuvlig! Enjoy mina vänner!

Kycklingfiléer i ugn - i en sås med vitlök, citron och oregano

900 gram kycklingfiléer
4 dl grädde eller mjölkfritt alternativ
1 vitlöksklyfta, pressad
Skalet och saften från ½ citron
3 tsk torkad oregano
1 paket bacon
1 burk champinjoner
Salt
Peppar
2-3 msk maizenastärkelse (den större mängden om kycklingfiléerna varit frysta och släpper mycket vätska)

Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form. Strimla bacon och lägg ut över kycklingfiléerna tillsammans med urvattnade champinjoner. Häll upp grädden i en vispskål, pressa ner vitlöken, riv ner citronskal och pressa i citronhalvan. Strö ner oreganon och vispa ner i grädden. Salta och peppra. Häll över kycklingfiléerna och tillaga i ugn på 225 grader i cirka 25 minuter. Servera pasta till.
 
 

tisdag 23 augusti 2011

Rotinat eller en finsk variant av baby shower

 Hoppas att ni haft en fin helg! Vi har haft det myspys med trevlig middag hos goda vänner i lördags och en tur till skogen i söndags. Den utflykten gav dock väldigt knapp skörd. Hela fyra kantareller. Nu till något som jag kan bjussa bilder på och ett superlångt inlägg med hela fyra recept! Håll tillgodo!

 Min farfar kommer från Karelen och där har man som tradition att gratulera nyblivna föräldrar genom något som kallas för ”rotinat”. Den här traditionen finns även i andra delar av Finland har jag förstått. Den går i alla fall ut på att man tar med sig hembakat, salta och söta varianter till den nyblivna mamman så att hon slipper fixa fika åt gästerna. Sedan dukar man och även dukar av och diskar efter sig. Allt för att vara till så litet besvär som möjligt. Jag förverkligade en lite egen variant av rotinat nu när en vän fick barn. Jag tog med mig fika och salta tilltugg men stannade dock själv inte kvar för någon fika eftersom jag vet att det tar ett tag att hitta rutiner med en ny familjemedlem. Jag bakade en saftig citronkaka, vetebullar med vaniljkräm och äppelmarmelad och kolasnittar med chokladsmak. Det salta består enligt traditionen av t.ex. karelska piroger med äggsmör alternativt en paj. Men jag tog med mig baconsnurror av smördeg med pizzakryddning. Lite nytänkande skadar ju inte!
 Ha en fin tisdagskväll!

Saftig citronkaka

150 gram smör
2 dl strösocker
3 ägg
Skalet från en liten citron
Saften från en liten citron
½ dl creme fraiche
½ dl turkisk yoghurt
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret. Vispa socker och ägg poröst. Häll i smöret i socker-äggblandningen. Riv skalet på citronen och pressa saften ur den. Tillsätt detta samt creme fraiche och yoghurt. Rör ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker separat innan du till slut siktar ner det i smeten. Häll upp i en smörad och bröad ihålig bakform på ca 1,5 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter. Låt kakan stå i formen i fem minuter innan du stjälper upp den.


Kaksnittar med kola och choklad, cirka 20 stycken

100 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk sirap, ljus eller mörk
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat

Vispa smör, socker och sirap vitt och pösigt med elvisp. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat separat och sikta sedan ned i smör-socker-smeten. Kör ihop till en smulig deg, som du sedan delar i två delar på ett mjölat underlag. Rulla ut delarna till längder, som är lika långa som plåten. Lägg rullarna på bakplåtpappersklädda plåtar och platta till med fingrarna. Grädda kakorna mitt i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter. Låt kakorna svalna lite på plåten innan du skär dem i snittar.


Vanilj- och äppelbullar, 16 stycken

Deg:
½ sats finsk vetedeg, recept finns under kategorin vetebröd till höger i marginalen


Fyllning:
Gör en enkelsats av Ekströms vaniljkräm (kokmarsán), instruktion finns på baksidan av paketet
1 dl äppelmarmelad, ev med kanelsmak

Ägg till pensling
Pärlsocker till dekoration


Gör vetedegen enligt recept för finsk vetedeg (1/2 sats) och låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter, gärna 45 minuter. Koka under tiden marsánkrämen och låt den sedan svalna under lock, rör om då och då. Dela degen i 16 bitar och rulla till släta bullar, som jäses under bakduk i 30 minuter. Tryck en grop i varje bulle med ett dricksglas, som du doppat i lite mjöl. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Klicka i marsánkräm och äppelmarmelad i groparna. Strö på pärlsocker. Grädda på 200-225 grader i cirka 10 minuter.


Pizzasnurror med bacon och smördeg, 20-25 stycken
 400 gram fryst smördeg i rulle, även färsk och andra storlekar fungerar, anpassa recept efter smördegenTomatpuré
Oregano
1 paket bacon
4 dl riven ost

Kavla ut smördegsplattorna tunnareBre på tomatpuré, krydda med oregano. Strö på strimlad bacon. Toppa med riven ost. Rulla ihop som en rulltårta längs långsidan. Skär ut cirka 1-1,5 cm tjocka skivor (som när du gör kanelbullar) och lägg ut snurrorna på en bakplåtpappersklädd plåt. Toppa med riven ost och grädda mitti i ugnen på 200-225 grader i cirka 15 minuter.





fredag 19 augusti 2011

Crêpes med räkstuvning

 Nu saknar ni väl lite salta inlägg här på bloggen igen? Här kommer förra fredagens middag; crêpes med räkstuvning. Det blev lyckat och gott tycker jag! Crêpes är nog en 70- och 80-talsrätt egentligen och jag kan inte påstå att jag överhuvudtaget äter det ofta men nu när jag väl slog till så är jag riktigt nöjd över att jag gjorde det. Men reservera tid till gräddningen. Det tar ju ett tag om man gör åt många, precis som när man gräddar pannkakor! Och när man ändå håller på så kan man ju göra ett gäng, fylla och gratinera så har man till lite matlådor. För det är nog de där frysta varianterna i lunchförpackningar som jag träffat på, på jobbet någon gång. Smeten till crêpesen passar bättre till salta crêpes än söta tycker jag då den innehåller en hel del ägg. Nästa gång ska jag göra med svampstuvning tror jag. Eller så gör jag räkstuvning igen för det är ju också riktigt gott! Måste i varje fall rekommendera det här stuvningsreceptet som bas oavsett vad ni väljer. Snåla inte med smöret! Stuvningen blir så god med en rejäl klick smör i!

 Crêpes med räkstuvning, 20-25 crepes

Crêpes:
5 dl vetemjöl
4 dl vatten
6-8 ägg beroende på storlek
4 dl mjölk
75 gram smör

Vispa ihop mjöl och vatten. Vispa i äggen och mjölken. Smält smöret, låt det svalna och blanda sedan ner i smeten. Låt smeten stå och svälla i kylskåp i 1-2 timmar. Hetta upp en liten gjutjärnspanna. Grädda crêpesen, cirka ½ dl av smeten till varje crepes. Det ska bli ett tunt skikt i pannan. Då smeten redan innehåller smör behöver du klicka ner smör i pannan endast för den första crêpesen.

Räkstuvning, räcker till ovanstående mängd crepes
400 gram skalade räkor eller 1 kg räkor med skal
100 gram smör
¾ dl vetemjöl
8 dl mjölk
1 kruka dill
200 gram riven ost till gratinering

Skala räkorna om du inte använder färdigskalade. Smält smöret i en kastrull. Dofta över mjölet och rör om. Låt inte det ta färg. Späd med mjölken, lite i taget. Låt sedan stuvningen koka i ett par minuter så att mjölsmaken försvinner. Ställ stuvningen åt sidan för att svalna. Hacka under tiden dillen. Tillsätt dillen och räkorna. Koka inte stuvningen mer för då kan räkorna krympa och bli sega.

Fördela stuvning på crêpesen, rulla ihop dem och lägg tätt i en smord ugnsform. Strö på riven ost. Gratinera i mitten av ugnen på 250 grader tills osten smält och fått färg, 5-10 minuter.
 
 

torsdag 18 augusti 2011

Kladdkaksmuffins med grädde och trädgårdsbär

 Det går att göra snygga bakelser på ett väldigt enkelt sätt av muffins, denna gång av kladdkakemuffins! Mina svärföräldrar hade med sig av sin trädgårdsskörd; krusbär, röda vinbär och svarta vinbär så jag passade på att dekorera kladdkaksmuffinsen med lite grädde och dessa bär. Snyggt, gott och enkelt. Sedan tänkte jag vara lite extra lyxig och använde choklad med 70% kakaohalt i muffinssmeten. Lite synd för jag tycker nog i ärlighetens namn att muffinsen fick för kraftig smak av mörk choklad. Det blev bättre med lite extra florsocker på muffinsen. Så nästa gång så tänker jag bara ta vanlig mörk dessert&bak choklad (Obs! Inte blockchoklad). Jag måste dock tillägga att jag frös in överblivna muffins och nu smakar de inte bittert alls längre. Hursomhaver, gör kladdkaksmuffins nästa gång ni funderar på att göra en kladdkaka!

Kladdkaksmuffins med grädde och trädgårdsbär, 15 stycken

100 gram smör
100 gram mörk choklad
1 dl ljus sirap
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 krm salt

Till dekoration:
Vispad, lätt sötad grädde
Färska bär

Smält smöret i en kastrull. Lägg ner chokladen i bitar och låt smälta. Tillsätt även sirapen och ställ åt sidan. Vispa snabbt ihop ägg och socker. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda ner i ägg-socker-smeten. Vänd även ner blandningen med smör, choklad och sirap i smeten. Ta fram en muffinsplåt. Lägg en bullform i botten på varje hål. Fördela smeten i formarna, Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 12 minuter. Låt muffinsen svalna oc gotta till sig över natten. Spritsa på grädde och dekorera muffinsen med bär strax innan servering.


onsdag 17 augusti 2011

Jordgubbsbakelser med len mousse

 
Till kalaset gjorde jag dessa jordgubbsbakelser fyllda med jordgubbsmousse istället för tårta. Då vi hade öppet hus och våra gäster fick komma och gå som de ville, kändes det inte alltför trevligt att ha en stor tårta ståendes framme i timmar. Då var det bättre att skära upp till bakelser och ställa fram några åt gången. Jag blev riktigt nöjd med moussen men gjorde på tok för mycket! Därför har jag halverat moussereceptet här nedan! Kakbotten består av tre rulltårtsbottnar som går snabbt att göra! Själva tårtan skar jag upp i 24 rejäla bitar men man kan lätt få ut 30 bitar av den också eller servera som en stor tårta och låta gästerna själva skära upp en bit i valfri storlek!

Nu tog jag förresten en chansning och har fryst in den överblivna jordgubbsmoussen. Tror ni att den är ätbar om man tinar den långsamt i kylskåp?

Jordgubbsbakelser med len mousse, 24-30 bakelser

Jordgubbsmousse:
3 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 dl kesella
½ liter jordgubbar (jag använde frysta)
Florsocker efter smak men knappt 1 dl
4 gelatinblad

Rulltårtsbotten:
(receptet avser 1 botten, du behöver sammanlagt 3 bottnar. Gångra inte receptet utan gör 3 enkelsatser för att få ett bra resultat
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk eller mjölkfritt alternativ

Dekoration:
3 dl vispgrädde
½ liter jordgubbar
citronmeliss

Vispa grädden i en bunke. Mixa jordgubbarna i en annan bunke med stavmixer och smaksätt med florsocker. Rör ner creme fraiche och kesella i jordgubbsblandningen. Lägg gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter. Lyft upp gelatinbladen från vattnet, du behöver inte krama onödigt mycket, bara låt vätskan rinna av lite. Smält därefter gelatinbladen i vattenbad. Häll ner detta i blandningen i en smal stråle och vispa kraftigt samtidigt. Vänd försiktigt ner den vispade grädden i blandningen. Ställ kallt att stelna över natten.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat bunke. Vänd ner mjölblandingen i ägg-sockerblandningen och avsluta med att tillsätta mjölken och vänd runt så att allt blandas fint. Vik in och uppåt 1-2 cm på varje sida av ett bakplåtspapper så att du får som en form för smeten. Bred ut smeten däri och grädda mitt i ugnen på 250 grader i cirka 5 minuter. Passa botten så att den inte blir bränd. Stjälp upp botten försiktigt på ett sockrat bakplåtspapper. Pensla papprets kanter med kallt vatten och en bullpensel. Då är det lättare att dra loss bakplåtspappret.

Lägg upp en avsvalnad tårtbotten på t.ex. en avlång bricka. Bred ut jordgubbsmousse på botten, lägg på en till och upprepa proceduren. Det ska inte vara mousse ovanpå det tredje lagret. Låt gärna tårtan stå över natten innan den dekoreras. Vispa grädde till dekorationen och smaksätt med florsocker. Skär runt kanterna på tårtan så de är raka. Skär kakan i t.ex. 6x4 eller 6x5 bitar. Separera bitarna lite så att det blir en liten glipa mellan varje. Spritsa ut grädde på varje bakelsebit. Dekorera med jordgubbar och citronmeliss.

tisdag 16 augusti 2011

Ostbricka med charkuterier och kex

Förutom ”Kalas-Kotten”, som ni fick stifta bekantskap med igår, dukade vi upp en bricka med ost, kex och charkprodukter bland de salta tilltuggen på kalaset. Det är verkligen tacksamt och enkelt att fixa en ostbricka; bara att sprätta upp paket och skölja frukt! Man kan göra det hur enkelt som helst egentligen! Perfekt plockmat en fredagkväll också!
Måste också passa på att tipsa om de smaksatta TUC-kexen - finns i smaksättningarna paprika och sourcream & onion! Den med paprika är mjölkfri dessutom!

Ostbricka med charkuterier och kex

* En bit brie
* En bit av en annan fransk ost som jag slängt etiketten på (mannen tyckte att den luktade skunk men den var mild och god)
* Bredbar mjölkfri ”ost” från Tofuline (ok för att vara mjölkfri)
* Lufttorkad skinka
* Salamiskivor
* Snack-salami
* 500 gram kärnfria vindruvor
* 1 paket Variant-kex
* 1 paket TUC-kex med paprikasmak

Lägg upp allt på en bricka av lämplig storlek!

måndag 15 augusti 2011

”Kalas-Kotten” med köttbullar och vindruvor

Nu har sönerna firats rejält! Det bidde dubbelkalas för 1- och 3-åringen och gästerna strömmade in till oss igår efter lunch och de sista styrde kosan mot Norrland först vid kvällskvisten! Åh, så roligt det är med kalas; när man ser glädjen i barnens ögon när de får gratulationer, river upp paket, får umgås med nära och kära, fiskar fiskedamm och äter sin tredje bulle! Roligt, men också mycket jobb! Fast det är såklart värt det! Denna vecka på bloggen, går åt till att presentera allt som dukades fram!

 
Först ut har vi ”Kalas-Kotten”, vår egna lilla spexade igelkott med ett halvt vitkålshuvud till kropp, köttbullar och vindruvor på tandpetare som taggar och en bit päron med nedstuckna russin till huvud och ögon! Här snackar vi tilltugg på cocktailpinnar i en ny version. Här tänkte jag på de yngsta gästerna, så att de skulle få i sig lite salt också på ett roligt sätt! Många vuxna med barnasinnet kvar åt dock också glatt av kotten, som det inte blev så mycket kvar av! Väldigt lätt att göra och variationsmöjligheterna är ju onändliga: osttärningar och oliver, korvbitar och gurka och ni kommer på fler själv!

Visst är den snygg?

”Kalas-Kotten” med köttbullar och vindruvor

½ vitkålshuvud till kropp
500-750 gram köttbullar beroende på storlek på vitkålshuvud
500 gram kärnfria vindruvor
1 päron eller 1 äpple för att forma huvudet
Russin eller annat kreativt till ögon
Cocktailpinnar / tandpetare

 Lägg ett halvt vitkålshuvud med snittytan ner på ett runt fat. Stick in tandpetare i vitkålshuvudet (börja nerifrån) och stick sedan in köttbullar på tandpetarna. Stick in fler tandpetare allt eftersom du ser hur mycket köttbullar som får plats. Tryck in köttbullarna så att du får plats att toppa med en druva också. När hela kroppen är täckt, skär till päronet till ett huvud åt igelkotten och stick in russin till ögon!

torsdag 11 augusti 2011

Blåbärspaj med mandel

 Vet ni vad jag gjorde vid den här tiden för ett år sedan? Min minsting fyllde ju ett år i förrgår och stora killen 3 år idag, så man skulle ju kunna tro att jag för ett år sedan satt hemma i soffan och ammade och slötittade på tecknat tillsammans med barnen dagarna i ända. Jag gjorde ju i och för sig det också men därutöver någon lite mer oförväntad utflykt gjorde vi också. Nyförlöst, med en bebis på några dagar, åkte vi och plockade blåbär! Det ni! Då var N inte ens en vecka gammal men vi packade in oss i bilen och drog iväg till vårt bästaste blåbärsställe, drog myggnät över vagnens liggdel och fyllde byttorna och skördade inför höstens pajer, muffins och vinterns blåbärssoppor. Det var då det!

Hur många blåbär tror ni det bor i min frys just nu? Inte en enda, måste jag erkänna! Själv hade jag planerat att jag vid det här laget skulle ha åtminstone några liter självplockade blåbär i frysen. Med det i åtanke hade jag ju valt ut en Blåbärspaj med mandel >>  när jag fick förfrågan om att testbaka ett pajrecept från Arla. Tur att blåbär går snabbt att plocka även i frysdisken i mataffären! Tills för alldeles nyligen bodde det ett paket frysta blåbär i min frys. Därefter hamnade de i denna mumsiga blåbärspaj med mandel!

Pajen är nästan som en uppochnedvänd smulpaj. Man har pajdegen i botten, därefter bären och avslutningsvis lite mer deg på toppen. Gott att ösa på av det goda! Dessutom är det perfekt med en degbotten jämfört med en traditionell smulpaj eftersom den här är mycket lättare att skära upp i snygga bitar! I originalreceptet ingår flagad mandel men det bytte jag ut mot samma mängd hackade salta mandlar. Det blev en god kontrast med sältan från mandlarna, så det ska jag prova till fler pajer. Jag är överlag lite dålig på att använda mandel och nötter i bakning men nu har jag kanske blivit omvänd. Såsen till pajen är löjligt enkel att göra! Älskar sådana snälla recept som kräver minimal ansträngning!

 Blåbärspaj med mandel

3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 g smör
1 msk vatten
1/2 dl flagad mandel (jag bytte ut detta mot motsvarande mängd hackade salta mandlar

Fyllning:
1/2 liter färska eller frysta blåbär1/2 dl strösocker
1/2 - 1 msk potatismjöl

Till servering:
2 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker

Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa för hand eller i matberedare. Ta undan 1/4, ca 1 1/2 dl, och spar det till topping. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt den stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5 min.
Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl. Obs den större mängden potatismjöl till frysta bär. Lägg dem i pajskalet och strö över smuldegen blandad med mandel. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt den svalna.
Vispa grädden. Vispa ner äggula, strösocker och vaniljsocker. Servera såsen till pajen.

onsdag 10 augusti 2011

Ljuvligt seg björnbärspaj

 Denna paj förtjänar verkligen ett eget inlägg. Det är svårt att beskriva den kort och koncist. Skulle jag försöka ge er en sammanfattande beskrivning och ett omdöme lyder det så här: EN paj, som du bara måste baka, mestadels för att konsistensen är så annorlunda att man blir osäker på ifall man gillar den men ändå så fantastiskt god, seg och ljuvlig att man inte kan låta bli att äta upp den och ta en bit till!

Så den som nu inte har blivit avskräckt av min minst sagt skumma beskrivning, gör pajen, och blir totalt såld på den! Receptet lär härstamma från Handelsträdgården Zeta. Sanningshalten i det påståendet hag jag dock ingen aning om!

Ps. Nej, det finns inga björnbärsbuskar i mina föräldrars trädgård. Men i närmaste mataffär kan man fiska upp sig ett paket björnbär, bära hem och göra en seg, god paj av! Och när du ändå är i farten, fiska med dig en lime på frukt- och gröntavdelningen! Ds.

Ljuvligt seg björnbärspaj

150 gram rumsvramt smör
3 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
skalet från 1 lime
150 gram björnbär

 Mixa smör, socker och ägg kraftigt med en elvisp. Blanda de torra ingredienserna samt limeskalet i en separat bunke. Blanda ner detta i smör-socker-äggblandningen. Bred ut smeten i en 2 ½-liters bröad och smord form. Lägg bären uppepå. Grädda pajen på 150 grader i en timme.

tisdag 9 augusti 2011

Krusbärsmarmelad / Krusbärssylt

Förutom att jag länsat (med tillstånd förstås) mina föräldrars jordgubbsland, skördat de röda och svarta vinbären, har jag även fått lyckan att ta tillvara på krusbären! Jag har aldrig gjort något av krusbär, endast ätit dem naturella (smakar underbart att bara slänga i munnen)! Därför snappade jag upp ett recept när en kollega skrev på Facebook att krusbärssylt stod på dagordningen. Kollegan hade själv googlat efter recept och jag tog det nästan rakt av, fast bara nästan! Lite extra socker blev det för jag tyckte att det behövdes!
Idag bredde vi detta på frukostmackorna och jag upptäckte då att konsistensen lutar mer åt marmelad. Det är nästan bättre, tyckte mannen. Därför döper jag om detta till krusbärsmarmelad! Håll tillgodo!

Krusbärsmarmelad eller krusbärssylt, ger cirka 2 liter sylt

2 liter snoppade krusbär
½ dl vatten
650 gram syltsocker
1 msk vaniljsocker

Häll upp krusbär och vatten i en kastrull. Koka i 10 minuter, lyft av kastrullen från plattan och mixa slätt med en stavmixer. Rör därefter i syltsockret. Koka i ytterligare 5 minuter, lyft av kastrullen från plattan och skumma sylten. Ta sedan upp lite sylt, rör ner vaniljsockret i den och hällt tillbaks i kastrullen. Häll upp sylten/marmeladen i väl rengjorda glasburkar (förslagsvis diska burkarna på minst 70 graders diskprogram). Sätt på locken och förvara svalt.

söndag 7 augusti 2011

Veckans bröd - Örtbröd

 Regnet det bara öser ner… Helgen har varit bra, det till trots! Vi fixar och donar lite här hemma. Fixarlistan har vuxit sig låååång, så är det för jämnan i vår familj. Den listan kommer nog aldrig ens bli kort! Inte heller inköpslistan nu inför killarnas kalas nästa söndag. Nu till veckan blir det till att handla loss och fylla skåpen, så att jag kan baka och dona!

Här kommer veckans bröd i alla fall, snart uppäten! Gott bröd med en liten finsk teknik att tillsätta fett. Det rumsvarma smöret knådas nämligen in i brödet efter att man tillsatt mjölet. Har ni inte testat det tidigare så gör gärna det nästa gång ni bakar bröd. Så gör jag alltid när jag gör en bulldeg. Tycker om konsistensen som degen får då!

Dessutom har jag kavlat ut degen till plattor när jag bakar ut den, och sedan rullat ihop den som en rulltårta. Detta ger snygg och jämn form till bröden och en härlig struktur.

 Veckans bröd: Örtbröd

5 dl vatten eller mjölk
50 gram (1 paket) jäst
1 ½ tsk salt
1 tsk socker eller honung
1 paket hackade frysta örter (bla Findus har provencalska, italienska och basilika, även färska örter fungerar givetvis bra)
2 ½ dl havregryn
10-12 dl vetemjöl
75 gram rumsvarmt smör

Vallmofrön till dekoration
Mjölk till pensling

Smula ner jästen i en degbunke. Häll i 37-gradigt degvätska och lös upp jästen. Tillsätt salt och sött samt örterna. Tillsätt havregryn och mjöl. Arbeta därefter in det rumsvarma smöret i degen. Låt degen jäsa under bakduk i minst 30 minuter, gärna lite längre. Dela degen i två och kavla ut varje del till 40x20 cm stor platta. Rulla ihop degen till en limpa, på samma sätt som du rullar ihop en rulltårta. Jag rullade ihop längs långsidan. Rullar man längs kortsidan blir det en kort och bred franska istället. Lägg ändarna undertill. Låt jäsa igen under bakduk i cirka 30 minuter. Pensla bröden med mjölk, strö på valfria frön och grädda därefter på 200 grader i cirka 20 minuter.


fredag 5 augusti 2011

Hot dogs a la Frostrosor – smördegslindad korv

 God kväll på er! Hoppas att veckan varit bra och att ni fått en mysig start på helgen! Fredagkvällar vill vi äta lite gott, mysmiddag med barnen och ändå något där man inte behöver stå och slava vid spisen i timmar. Jag lanserar härmed Hotdogs a la Frostrosor – smördegslindad korv! Fram med korvar, gärna kryddiga korvar med hög kötthalt. Grillkorv går också bra men då får man ösa på med fyllning istället! Dyk därför in i kylskåpet och skafferiet och gräv fram allt möjligt som tillbehör till korven; chilisås, bacon, ketchup, tomatpuré, senap, bostongurka, oregano och ost! Sen är det bara att låta kreativiteten flöda och fingrarna arbeta! Och det gjorde 2-åringens små fingrar kan jag lova. Han lindade baconskivor på sin grillkorv, smetade på med senap på smördegen och rullade sedan in korven i den! Härligt härligt tyckte han och gick loss för fulla muggar. Roligt att han tyckte det var roligt… MEN på korvsnurrornas utseende kammade han inte hem många poäng! Haha! Egentligen är detta inte ens bloggvänligt ur bildsynpunkt så ni får inga bilder på kladdandet men väl en bild på det färdiga resultatet. Obs! Är man bara en vuxen så minskar risken för kladd betydligt!

Familjens betyg då? ”Det här var gott mamma!” fick 2-åringen fram med munnen full och åt tre stycken! N, snart 1 år, åt glatt han också men fick sin korv ganska naturell och slängde hälften av smördegsbrödet på golvet. Jag och mannen tyckte att det smakade godast med de kryddiga korvarna (vi valde en italiensk korv med hög kötthalt och mycket vitlök). Jag gillade kryddkombinationen ost, chilisås och oregano bäst! Kan också tänka mig att prova lite dijonsenap i!

Hotdogs a la Frostrosor – smördegslindad korv

1 paket smördeg (400-500 gram, plattor)
1 paket grillkorv
1 paket kryddig korv, t.ex. lammkorv (jag använde en italiensk korv med hög kötthalt och mycket vitlök)

Förslag på tillbehör/fyllning:
Bacon
Ostskivor
Chilisås
Oregano
Senap
Ketchup
Bostongurka

Ägg till pensling

Tina smördegsplattorna utspridda på en plåt. Dela om så önskas. Jag delade vissa diagonalt och snurrade ihop som gifflar. Linda in korven i ost och bacon, övriga ingredienserna läggs på smördegsplattan, gärna så att det inte rinner ut. Lägg alltid skarven neråt. Pensla med ägg. Grädda på 225 grader i 15 minuter.

torsdag 4 augusti 2011

Avokadopasta med lax och räkor

 Jag gör regelbundet olika varianter av denna rätt, som enligt ursprungsreceptet innehåller avokado och räkor. Andra gånger blir det istället kallrökt lax och avokado. Och denna gång blev det alla tre; avokado, lax och räkor. Dessutom gjorde jag rätten mjölkfri och bytte ut creme fraichen mot ett mjölkfritt alternativ.

 Avokadopasta med lax och räkor

 200 gram skalade räkor eller 500 gram räkor med skal
200 gram kallrökt lax
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl hummerfond (flytande fond + vatten)
2 dl creme fraiche eller mjölkfritt alternativ såsom Oatley
Skal och saft av en halv citron
Några stänk cayennepeppar
2 avokadon
Salt och peppar

Nykokt pasta

Skala räkorna. Strimla laxen. Skala och hacka vitlöken och fräs den i smöret i en gryta. Rör ner mjölet och späd med buljongen. Låt koka en stund och rör sedan ner creme fraiche/mjölkfritt alternativ, citronsaft, citronskal och cayennepeppar. Låt såsen sjuda i några minuter. Dela och kärna ur avokadorna. Rör ner räkor, lax och avokadon i såsen. Låt allt bli varmt men inte koka. Häll såsen över nykokt pasta.



onsdag 3 augusti 2011

Knaprig havrecrunch till sommarens glassar

 Detta recept på havrecrunch, som kan användas som hemmagjort strössel, hittade jag på baksidan av att ett grynpaket inköpt i Finland. Blev så klart tvungen att testa receptet nästan omedelbums eftersom det lät så gott. Och visst, en solklar njutning tillsammans med några kulor vaniljglass och den hemkokta jordgubbssylten till! Testa, ansträngningen är ju inte så stor!

Och tack till alla som skickat hälsningar till oss och lille sjuklingen. Så stora och hemska vattkoppor har jag aldrig sett tidigare – stora som 10-öringar och 50-öringar! Sonen är på bättringsvägen efter att ha fått penicillin i söndags. Tyvärr blev det en sekundär infektion i vattkopporna då de blev så enormt stora, vilket gjorde att väldigt många sprack. Vi kurerar oss här och tar igen oss och hoppas att vi snart mår prima igen!

Ha nu en härlig onsdagkväll! Njut av de fina kvällarna som är kvar och gör lite havreströssel att strö på glassen, filen eller fruktsalladen!


Knaprig havrecrunch

1 msk smör
½ dl flytande honung
2 dl snabbhavregryn
1 tsk vaniljsocker

Smält smör och honung i en panna. Tillsätt grynen och låt blandningen rostas på svag värme i 5 minuter. Rör om hela tiden! Tillsätt vaniljsockret mot slutet. Låt svalna utspritt på en bricka eller skärbräda. Strö över glass, fil eller ät så som det är.

tisdag 2 augusti 2011

Hemkokt rödvinbärsgelé

När ni nu fick receptet på svartvinbärsgelé så ska ni ju såklart får det på de röda vinbären också. Den här gelén gjorde jag för ett tag sedan men har inte hunnit blogga om den. Även de röda vinbären sjöng på sista versen (läs: höll på att trilla av) så jag använde gelésocker när jag kokade gelén. Gelésocker är bra således att man kan vara säker på att resultatet blir bra! Däremot är det inte vidare prisvärt ifall man kokar större mängder!
 
Hemkokt rödvinbärsgelé

 1 liter röda vinbär
1 dl vatten
1 dl gelésocker per dl avrunnen saft (Till detta recept går det åt ungefär 1 paket gelésocker)

Skölj bären och häll upp de rena bären i en kastrull och häll på vattnet. Koka sakta upp under lock och låt småkoka i 10 minuter. Rör under tiden med en visp så att bären saftar sig. Låt sedan rinna av genom en saftduk i 20 minuter. Mät upp hur mycket saft du fått och beräkna utifrån det mängden gelésocker. Använd 1 dl gelésocker till varje avrunnen dl saft. Häll över saft och gelésocker i en kastrull, rör om. Låt koka upp och koka i 30 sekunder. Häll genast upp gelén på väl rengjorda burkar. Jag brukar köra mina burkar i diskmaskin. Sätt på locket och förvara gelén i kylskåp. Barnmatsburkar brukar vara lagom storlek på glasburk. Då får man ett par tre stycken på denna sats, beroende på om man använder de stora eller de små.

Hemkokt svartvinbärsgelé

Gelé är ju så otroligt gott till söndagssteken, till kyckling och ja, till allt möjligt faktiskt! Jag har länge haft ett recept på lager för att göra svartvinbärstryfflar med just gelé. De måste såklart göras senast till jul om inte innan. Jag hade gärna gjort massa gelé men eftersom jag även ville göra saft (recept i föregående inlägg) så fick jag nöja mig med en mindre sats. Bären var nästan övermogna, därför använde jag gelésocker, då jag var rädd att gelén inte skulle stelna då jag förstått att mängden pektin inte är så stor i övermogna bär. Gott betyg av hela familjen! Gelén hällde jag upp i rena barnmatsburkar, lagom storlek på glasburk!

 Hemkokt svartvinbärsgelé

1 liter svarta vinbär
1 dl vatten
1 dl gelésocker per dl avrunnen saft (Till detta recept går det åt ungefär 1 paket gelésocker)

Skölj bären och häll upp de rena bären i en kastrull och häll på vattnet. Koka sakta upp under lock och låt småkoka i 10 minuter. Rör under tiden med en visp så att bären saftar sigLåt sedan rinna av genom en saftduk i 20 minuter. Mät upp hur mycket saft du fått och beräkna utifrån det mängden gelésocker. Använd 1 dl gelésocker till varje avrunnen dl saft. Häll över saft och gelésocker i en kastrull, rör om. Låt koka upp och koka i 30 sekunder. Häll genast upp gelén på väl rengjorda burkar. Jag brukar köra mina burkar i diskmaskin. Sätt på locket och förvara gelén i kylskåp.