söndag 27 februari 2011

Spansk tortilla och annat gotteplock

Kl. 19.25 ställde jag mig i köket igår kväll och började med lite plockmat inför Melodifestivalen. Kl. 20.02 satt jag i vardagsrummet med denna bricka framför mig och njöt. Inte så mycket av musiken och underhållningen kanske, som av mat och bara slänga upp fötterna på soffan. Yngsta sonen är rejält snorig och hostig. Själv har jag också varit halvkrasslig och dessvärre verkar det inte vara över än. Då är det perfekt att ordna med lite plock, som inte kräver mycket tid framför spisen. Överbliven kokt potatis blev en spansk tortilla, eller ja, en Frostrosor-tortilla för jag slängde med zucchini. Jag tror inte att hör till orginalet. Det var för övrigt min första spanska tortilla någonsin. Det svåraste var att vända tortillan men det gick hyffsat när jag använde en tallrik större än stekpannan. Grillpannan kom väl till pass igår till det andra, dock gillar jag inte att det blir så mycket os av den fast jag inte häller olja i pannan utan penslade halloumin med lite olja innan. Däremot blir det ju ursnygga grillränder!

Detta bestod brickan av:
* Spansk tortilla, se recept nedan
* Grillad chorizo
* Grillad halloumi
* Grillad paprika
* Oliver
* Hast-aioli (majonnäs, pressad vitlök., salt och peppar)
* Lantbröd


Spansk tortilla med zucchini

8 kokta potatisar, lite mindre än medelstora
½ zucchini/squash
1 stor gul lök
5 ägg
olivolja
salt
peppar


Skala och skiva löken och stek den i olivolja. Tillsätt skivad zucchini och efter en stund även skivad kokt potatis. Salta och peppra. Vispa ihop en smet av äggen och salta och peppra även den. Häll över äggsmeten och grädda tortillan på medelvärme. När den stelnar, lossa tortillan från stekpannans kanter och botten med en stekspade, vänd tortillan på en tallrik. Häll på mer olivolja och släpp ner tortillan i stekpannan igen och grädda på andra sidan.

onsdag 23 februari 2011

Ljuvlig kolatårta

Hurra för min älskade man som fyller år idag! Födelsedagen firades redan i helgen när hans föräldrar hälsade på och vi ska fira honom även nu till helgen när min familj kommer och hälsar på. Jag ville fixa en tårta till idag eftersom det är rätta dagen! Det blev en form av kolapaj, som delvis påminner om en banoffee pie, en efterrätt som florerar på diverse matbloggar just nu. Min variant är dock en snabb en, med en touch jul, len dulche de leche, grädde och friska hallon. Hallonen kan du byta mot andra bär såsom t.ex. lingon eller varför inte banan. Pepparkakorna ger en god krydda men vill du, så kan du byta ut de mot digestive, brago eller andra kex. Snabb och lätt är denna tårta att göra, ingen ugn behövs, däremot en spisplatta. En varning dock… Ät ENDAST en bit, då är den ljuvlig! Ät INTE två bitar! Det blir för mastigt! Och kom inte och säg att jag inte varnade er!

Ljuvlig kolatårta

Botten:
2 paket Annas pepparkakor (jag använde ett paket vanliga och ett paket kardemummapepparkakor)
175 gram smör

Kolakräm:
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 dl brun farin
100 gram smör

Fyllning:
250 gram hallon (kan bytas ut mot bananer, lingon eller annat efter eget tycke och smak)
3 dl vispgrädde

Dekoration:
Riven vit, mörk och/eller ljus choklad

Krossa pepparkakorna med en mortel. Smält smöret i en kastrull och häll över de krossade pepparkakorna. Blanda ihop till en massa som trycks ut i en form med löstagbar kant. Tryck ut massan lite upp mot sidorna också. Ställ i kylskåp för att stelna. Häll upp den kondenserade mjölken i kastrullen. Tillsätt farinsockret och smöret. Låt koka i cirka 10 minuter på svag värme tills det tjocknar och blir såsig. Rör om så att krämen inte bränner fast i botten. Häll krämen över pepparkaksbotten och ställ in i kylskåp för att stelna. När krämen har stelnat lägg på hallonen. Vispa grädden och spritsa eller bred ut den över hallonen. Riv över choklad.




tisdag 22 februari 2011

Afrikansk gryta

I helgen har mina svärföräldrar varit hos oss och det har umgåtts intensivt. Jag hann även med att laga mat och baka. Härligt har det varit och riktigt smällkallt så vi har hållit oss inomhus för det mesta. Dessvärre känns det som att en eländes förkylning kommer krypandes nu så skrivlustan är inte på topp. Passar dock på att bjuda på Remsans Afrikanska gryta, som jag gjorde till en söndagsmiddag för ett tag sedan.
Receptet hittar ni hos Remsan, HÄR >>
Jag följde hennes recept förutom att jag uteslöt chilin och hade i lite mindre paprikapulver. Detta var en härlig gryträtt, rekommenderas varmt i vinterkylan!

Nu blir det en kopp Sörgårdste för min del, i förhoppning om att utrota den kraxande fågeln som försöker flytta ner i min hals!

onsdag 16 februari 2011

Jättemacka fylld till bredden

Jag har ju redan tidigare konstaterat hur hopplöst det är att försöka döpa vissa middagar. Därför tänker jag inte ens försöka mig på denna utan ingredienslistan får tala för sig själv. Det jag däremot kan konstatera att känslan av lyx ökar i takt med antal pålägg! Till frukost kan jag äta en macka med smör och ost men då känns det nästan som att det saknas åtminstone paprikaringar på den. Helst ska det vara t.ex. skinka, keso, paprika och örtsalt. Mackor till lunch och middagar förekommer inte för jämnan, och om de gör det, så får det inte bli bara bröd utan gärna mycket pålägg/fyllning som balanserar brödätandet. Macka åt vi alltså till middag på alla hjärtans dag och gott var det. Rekommenderar dock inte denna macka om man är nyförälskade, då det blir aningen slabbigt att äta den. För oss veteraner, som hänger ihop för andra decenniet, innebär det inga pinsamheter att äta denna jättemacka på alla hjärtans dag eller någon annan dag för den delen heller. Kycklingfilén med röd pesto är god som en rätt sig och går väldigt snabbt att göra och servera med t.ex. ris. Det fungerar lika bra med vanlig pesto också.

Det var alltså havrebröd utan knåd från föregående inlägg som användes till jättemackan!

Jättemacka fylld till bredden

1 havrebröd utan knåd eller annat bröd såsom t.ex. baguette
100 gram färskost, t.ex. Philadelphia
300 gram kycklingfilé
1 dl tomatpesto
1 paket bacon
2 avokadon
3 tomater
¼ isbergssallad

Skär kycklingfilén vertikalt så att du får två tunna filéer av varje filé. Bred tomatpesto på kycklingen. Dela brödet i mitten och grilla det på grillfasen högst upp i ugnen i cirka 5 minuter. Tillaga därefter kycklingen och baconet i ugnen på 200 grader. Baconet läggs på en plåt med bakplåtspapper och tillagas i 8-10 minuter. Kycklingen behöver ungefär 10 minuter längre tid.Bred på ost på det grillade brödet (både botten och lock), snåla inte. Hacka salladen och lägg i botten. Skiva tomater och avokado och lägg på detta. Skär eventuellt kycklingen i mindre bitar och lägg på brödet. Toppa med bacon. Lägg på ”locket”.




tisdag 15 februari 2011

Havrebröd utan knåd

Jag har börjat experimentera lite med receptet på solrosbröd utan knåd >> för att få lite variation. Brödet är så praktiskt att göra när man slipper dra fram assistenten eller knåda själv heller för den delen. Denna gång tillsatte jag havregryn och kruskakli i degen men uteslöt solrosfröna. Det blev mjukt och gott, mjukare än orginalet och fortfarande jättegott. Tillägger också att jag gjorde en dubbelsats med torrjäst och jäste bröden i avlånga brödformar och stjälpte upp på plåten när de skulle skjutsas in i ugnen.

Detta bröd var ett element i gårdagens middag, när det var alla hjärtans dag. Hur den middagen såg ut? Det visar jag er imorgon! Ha en härlig kväll så länge!

Havrebröd utan knåd

1 påse torrjäst (eller 1 paket färsk jäst om du har det hemma)
8 dl ljummet vatten (40 gradigt om torrjäst, 37 grader om färsk jäst)
1 msk honung
4 tsk salt
2 dl havregryn
2 dl kruskakli
1 ½ liter vetemjöl
Ev. toppa brödet med flingsalt eller frön eller vad du nu vill


Färsk jäst löses upp i vatten medan torrjästen blandas med mjölet. Arbeta ihop ingredienserna till en deg men du behöver inte knåda den. Fördela i två avlånga brödformar och låt jäsa under bakduk i 90 minuter. Stjälp upp på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 250 grader i 5 minuter och sänk sedan till 175 grader och grädda i ytterligare 25-30 minuter. Låt svalna på galler.

fredag 11 februari 2011

Kladdkaka med sirap

Jag har hittat till nyckeln på hur man får den härliga konsistensen till kladdkakan. Lösningen heter SIRAP! Dumlekladdkakan >> får ju en supergod kladdighet av kolorna och jag såg även att Leila har sirap i sina kladdkaksmuffins. Därav experimentet att tillsätta sirap när jag gör kladdkakor numera. Denna kladdkaka från förra helgen blev riktigt bra, en sådär 9 ½ -poängare! Det som jag tänker ändra på till nästa gång är att dra ner mängden choklad. Här kommer i varje fall recept och bilder på kladdkakan som får 9 ½ poäng av 10 möjliga!


Kladdkaka med sirap
100 gram smör
100 gram mörk choklad
1 dl ljus sirap
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 krm salt


Smält smöret i en kastrull. Lägg ner chokladen i bitar och låt smälta. Tillsätt även sirapen och ställ åt sidan. Vispa snabbt ihop ägg och socker. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda ner i ägg-socker-smeten. Häll i blandningen med smör, choklad och sirap. Häll upp i en bakplåtsklädd springform och grädda i 18 minuter på 175 grader. Låt kakan stå och svalna och servera helst nästa dag tillsammans med en klick grädde eller glass och lite vit chokladsås.

onsdag 9 februari 2011

Asiatiskt på kotlett, svamp och lök

Jag hade en rejäl bit benfri kotlett i frysen. Kotletten skars i tunna tunna skivor och smakade gott i en härlig wok med massor av svamp och lök. Till rätten gjorde jag även en sås, utav vilken nästan hälften hamnade direkt i woken, och den andra hälften serverades till.
Eftersom jag hade sådana stora mängder ingredienser, tog förberedelserna en stund men för övrigt är det en väldigt snabb rätt att laga till, perfekt även en fredagkväll! Halvera receptet går alldeles utmärkt. Detta blev en rätt som tillagades för första, men inte sista gången. Hamnar på ”gör igen-listan”.

Asiatiskt på kotlett, svamp och lök, 6-8 portioner

1 kg benfri kotlett
400 gram färska champinjoner
100 gram shiitake-svamp
1 stor purjolök
2 stora rödlökar
Olja
Salt
Peppar

Sås/Marinad:
1 dl sweet chili-sås
1 dl kinesisk soja
2 msk rödvinsvinäger
1 vitöksklyfta
1 tsk färsk ingefära

Blanda ihop sweet chili, soja och rödvinsvinäger. Riv vitlöksklyftan och ingefäran och rör ner i såsen. Skär tunna skivor av kotletten. Champinjonerna och shiitaken ska också skivas. Skölj och ansa purjolöken och skär diagonalt. Skala rödlöken och skär i båtar. Hetta upp olja i en wokpanna och stek först kotlettskivorna i omgångar. Salta och peppra. Lägg köttet åt sidan och fräs sedan svampen, purjon och rödlöken. Lägg sedan tillbaks köttet i pannan, häll över hälften av såsen och värm upp. Serveras med jasminris och såsen som är kvar.



tisdag 8 februari 2011

Vetelängder flätade med fem

Förutom morotsmuffinsen >> gjorde jag även vetelängder i fredags. Jag kan tyckas tråkig men det är inte mycket som slår en bullängd, en finsk sådan. Och som jag berättat är skillnaden mellan en finsk och en svensk vetedeg att i den finska tillsätts det smälta smöret efter att mjölet är tillsatt. Degen knådas tills smöret ”sugs upp” i degen. Sedan flätade jag längder med fem flätor. Jag har tidigare skrivit en instruktion tillsammans med bilder här på bloggen om hur man gör det, steg-för-steg-instruktion för att fläta med fem flätor >>
Även receptet finns under samma inlägg men det tål att skrivas ut fler gånger. Givetvis går det alldeles utmärkt att även baka andra bullar med denna deg.

Finsk vetedeg, 2 stora längder el 50 bullar

5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
2 dl socker
2 tsk nystött kardemumma, använd kardemummakärnor som du stöter själv
1 dl russin , kan uteslutas
1 ½ liter vetemjöl
150 gram smör
Ägg till pensling
Pärlsocker

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt den lite i taget i bunken medan du vispar. Tillsätt salt, socker, kardemumma och eventuella russin. Ha i mjölet i omgångar och knåda degen tills den lossnar från bunkens kanter. Smält smöret, låt det svalna och häll det över degen. Knåda tills smöret sugits upp av degen. Låt degen jäsa under bakduk i minst 30 minuter, även 45 minuter går bra.
För utbakning och gräddning av längderna med bild och text, se instruktion >>

måndag 7 februari 2011

Mjuka morotsmuffins med frosting

Dessa morotsmuffins är mjuka och luftiga och frostingen är len, perfekta till helgfikat. Mina morotsmuffins är gjorda på mitt favoritrecept på morotskaka i långpanna >>
Jag har halverat receptet så blir det cirka 12 stycken stora morotsmuffins. Och en sak till… skippar man frostingen är muffinsarna naturligt laktosfria.

Mjuka morotsmuffins, cirka 12 stycken


3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 dl olja
3 dl rårivna morötter

Frosting/glasyr:100 gram philadelphia-ost
75 gram smör
2-3 dl florsocker
1 ½ tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Riv morötterna och blanda med oljan. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i ägg-socker-smeten. Blanda ner morötterna och oljan. Lägg ut muffinsformar i papper i muffinsplåten. Fyll varje form till max 2/3. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter. Prova med en provsticka därefter om muffinsen är torr. Låt muffinsarna svalna. Vispa ihop frostingen till en jämn smet, smaka av hur mycket vaniljsocker du vill ha. Spritsa ut rosor på avsvalnade muffins. Det går utmärkt att frysa in både muffins och frosting.



söndag 6 februari 2011

Ugnsbakad torsk med rödbetor och chevre

Ännu ett fiskrecept, speciellt för den som älskar rödbetor och chevre men vill lägga till något mer. Det var nog nästan två veckor sedan jag lagade till detta, har bara inte hunnit blogga om den. Rödbetorna kokade jag i alla fall dagen innan jag gjorde resten av rätten. Det går säkert att använda råa också. Kryddningen består av en dragonpasta; mixa färsk dragon med olivolja och en buljongtärning. Jag hade ju tänkt göra paket av detta i grillfolie. Men fisken var inte riktigt tinad så den tog en halv evighet på sig att bli klar. Jag tröttnade och vek upp paketet. Inte alltid som det blir som man tänkt sig, gott ändå!

Ugnsbakad torsk med rödbetor och chevre, 4 portioner

600 torskfilé
4 kokta rödbetor
150 gram chevre
1 msk dragonpasta (dragon, olivolja, buljongtärning)
1 msk smör
salt
peppar


Om du vill göra fiskpaket, lägg fisken på ugnsfolie. Om inte, lägg fisken direkt i en långpanna. Bred över dragonpastan. Salta och peppra. Skala rödbetorna och skär de i klyftor. Lägg klyftorna över fisken. Smula över chevreosten. Klicka på små små smörklickar. Om folie, stäng igen till ett paket. Tillaga i ugn på 225 grader tills fisken har en innertemperatur på 60 grader. Servera med bulgur.


lördag 5 februari 2011

Kryddigt räkris

Ännu ett recept ur min favoritkokbok ”En man En kvinna Ett kök”. Jag fortsätter att tjata om den eftersom det är helt fantastiska recept i den boken. Enkla, härliga och fulla med smak. Boken är slut hos förlaget, så hittar ni den på loppis så köp den omedelbums!
Inga märkvärdigheter tänker ni när ni kollar på receptet. Nej, det kan man ju tycka. Räkor och ris! Men det fantastiska i denna rätt stavas kryddsmör! Ett kryddsmör som får smälta över riset och rinna ner till räkorna! Suveränt! Kryddsmöret fungerar säkert bra till skaldjurspasta eller grillad fisk också. I orginalreceptet förslås långkornigt ris, jag tog basmati.
Till detta gjorde jag en sallad bestående av strimlad färsk fänkål, tomater och olivolja och en härlig baguette med smör och ost.


Låt det väl smaka och ha en underbar helg!


Kryddigt räkris

1 kg räkor med skal
3 dl ris (långkornigt eller basmati)

Kryddsmör:
50 gram smör, rumsvarmt
1 stor knippe dill (cirka 1 kruka)
½ dl chilisås
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk rosmarin
1 vitlöksklyfta (eller 2)

Skala räkorna och koka riset. Mortla fänkålsfrön och rosmarin. Finhacka vitlöksklyftan och hacka dillen. Blanda smör, chilisås, stött fänkål och rosmarin, vitlök och dill. Servera genom att lägga räkor i botten, ris över och toppa med kryddsmöret som får rinna ner i riset och räkorna.



torsdag 3 februari 2011

Champinjonsoppa och philadelphiatoast med bacon och paprika

Jag läser andra matbloggar dagligen. De är, bland andra, en stor inspirationskälla till min månadsmatsedel. Till februari månad saknades det recept till veckans soppor. I Mårtenssons Kök fann jag recept på en champinjonsoppa som lockade, ursprungsreceptet här >>
Precis som hos Mårtenssons, kan inte heller jag följa recept till punkt och pricka utan ändrar jämt lite grann. Men i grund och botten är det samma soppa, bara krämigare, tjockare och med mer champinjoner i. Är verkligen imponerad av Anki, då detta var hennes första svampsoppa! Just det, extra svampsmak från lite torkade trattisar blev det i min variant. Toasten är ett gott tillbehör till soppan och gör måltiden lite matigare!

Champinjonsoppa och philadelphiatoast med bacon och paprika, 4 portioner

Champinjonsoppa

2 msk torkade trattkantareller + 1 dl kokande vatten
2 stora burkar champinjoner + spadet ur den ena
2 msk smör
4 msk vetemjöl
1 ½ grönsaksbuljongtärning
7 dl vatten
2 tsk soja
2 msk portvin, kan uteslutas
1 ½ dl grädde
1 äggula
1 tsk persilja
salt
peppar

Häll det kokande vattnet över de torkade trattkantarellerna och låt stå och dra. Häll av spadet på svampen. Spara spadet från den ena burken. Smält smöret i en gryta, bryn svampen lite och strö sedan på vetemjöl, rör och häll därefter över champinjonspadet. Koka upp 7 dl vatten och lös upp buljongen i den. Häll ner i grytan. Tillsätt trattkantarellerna med spad samt sojan. Låt soppan småputtra i 15 minuter. Rör ner äggulan i grädden. Tillsätt blandningen samt portvin i grytan och dra grytan från plattan. Smaka av med salt och peppar och lägg i persiljan.


Philadelphiatoast med bacon och paprika

4 skivor rostbröd/formfranska
50 gram philadelphiaost
1 paket bacon
½ paprika, i stavar
persilja

Skär baconet och knaperstek det. Låt rinna av på hushållspapper. Rosta brödet brödrost eller panna och skär det sedan diagonalt. Bred på philadelphiost på skivorna. Lägg på en hög bacon, en eller ett par paprikastavar och strö över persilja. Servera till soppan.


onsdag 2 februari 2011

Hastpizza

Råkar det finnas vetetortillas i skafferiet går det snabbt att fixa pizzor. Det enda som krävs förutom tortillas är fyllning av något slag och ost att toppa med. Efter 5 minuter i ugnen har man en härlig pizza att äta till t.ex. lunch. Jag bredde på rester av köttfärssås, skivade över tomater och mozzarellaost samt annat gott som jag hittade i kylskåpet. En annan kväll använde vi rester på julskinka och burkchampinjoner. Voila! Så hade vi varsin cappriciosa. Det behöver inte ta lång tid att fixa maten!

Hastpizza

Vetetortillas, en per person
Tomatpesto, kan uteslutas eller ersättas med tomatsås
Köttfärssås
Tomat, skivad
Färsk basilika
Oliver
Purjo
Mozzarella eller annan ost

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ut tortillabrödet på ett bakplåtspapper på en plåt. Bred över tomatpesto, tomatsås eller annat du har hemma. Klicka över t.ex. köttfärssås och bred ut den. Toppa med skivade tomater, basilika, oliver och lök/purjo. Riv över ost, t.ex. mozzarella. Tillaga på 225 grader i 5-8 minuter eller tills pizzan är klar.


tisdag 1 februari 2011

Nya goda vanor?


Såhär efter nyår brukar många ”börja ett nytt liv”. Och så börjas det nya livet om, varje år i januari, om och om igen! ;-) Jag är rätt så nöjd med mitt liv måste jag säga så vill inte dra till med frasen ”nya livet”. Däremot ska jag försöka tänka mer på vad jag äter och hur ofta jag stoppar i mig sött samt röra på mig mer, så att jag orkar busa och umgås med min fina familj!

Och äta bör man… har återuppväckt en gammal favorit: Falu Rågrut med keso, avokado, tomater och örtsalt! Såå gott!
Har ni några nya/nygamla goda vanor?