tisdag 22 december 2009

God jul och julig fruktkräm

God jul alla fina läsare! Hoppas att ni får en härlig, fridfull julhelg! Bjuder nu på ett recept på fruktkräm lagad på torkad frukt. Det är tradition i många finländska hem att servera denna kräm till efterrätt tillsammans med vispad grädde eller som tillbehör till risgrynsgröten! Krämen kan tillagas på blandad torkad frukt, katrinplommon eller russin.
Ha nu en riktigt härlig jul, nu tar jag jullov!

Julig fruktkräm

250 gram blandad torkad frukt
1,5 dl socker
4 dl vatten + 12 dl vatten
Skalet och saften från en apelsin
1 kanelstång
2 msk potatismjöl + lite vatten

Häll över den torkade frukten i en bunke. Koka upp 4 dl vatten och häll över den torkade frukten. Täck med plastfolie och låt stå över natten. Koka upp 12 dl vatten, socker, kanelstång, apelsinskal och den torkade frukten. Koka tills frukten flyter upp. Lyft upp frukten i en skål, rensa bort apelsinskal och kanelstång. Red fruktsaften med potatismjöl utrört i lite vatten, vispa ner kraftigt. Lyft bort från plattan när första bubblan dyker upp. Häll över i skålen med frukten. Strö på socker på ytan så att ingen hinna bildas. Servera med en klick vispad grädde eller till risgrynsgröt.

fredag 18 december 2009

Sara Bernhardt-bakelser

Allt som oftast gör jag biskvier någon gång under decembermånad. Det är ju rätt så pyssligt att göra det i och med de många momenten. Trots det är det helt klart värt besväret. I år bestämde jag mig för en ännu chokladigare variant och gjorde Sara Bernhardt-bakelser istället. Skillnaden mellan biskvier och Sara Bernhardt-bakelser är att biskvin fylls med smörkräm med kakao medan Sara Bernhardt bakelsen har en chokladtryffelfyllning. Mina bakelser är små och nätta så att det inte blir för mastigt.


Sara Bernhardt-bakelser, 30 stycken

300 gram mandelmassa

1 äggvita


Chokladtryffelfyllning:

150 gram choklad (Jag använde Fazers mörka bak&dessertchoklad)

2 msk smör

4 msk vispgrädde


Garnering:

150 gram mörk choklad

Lite matolja


Riv mandelmassa och vispa den med äggvitan. Klicka ut smeten på bakplåtsklädd plåt, drygt 1 tsk på varje. Platta till med mjölad hand. Grädda mitt i ugnen på 150 grader i cirka 10 minuter. Lossa kakorna från bakplåtspappret medan de är varma och låt svalna på ett galler.

Smält chokladen i vattenbad. Koka upp smör och grädde. Låt svalna aningen och vispa sedan ned i den smälta chokladen. Låt tryffelsmeten stå och svalna så att den blir tjock och fast. Bred tryffeln toppigt på kakorna med hjälp av en kniv. Kyl kakorna innan du doppar dessa i smält choklad med lite olja i.

onsdag 16 december 2009

Köttbullar

Här kommer ännu ett recept som jag fått inspiration till från andra. Det var i Pernillas jul som dessa lagades! Jag dubblade dock receptet, bytte ut mjölken mot grädde och använde grovkornig senap istälelt för dijon. Köttbullarna blev fantastiskt goda och kan verkligen rekommenderas! Istället för att steka köttbullarna i stekpanna så tillagade jag de först i långpanna i ugnen och gav de därefter en skjuts i stekpannan så att de fick fin färg. Sedan serverades de ur den svarta skålen som min man har med sig från sitt barndomshem. När han var liten så serverades köttbullarna alltid ur den skålen. Det är roligt att fortsätta sådana traditioner tycker jag!


Köttbullar, drygt 100 stycken beroende på storlek

1 kg nötfärs

2 gula lökar

2 ägg

1,5 dl ströbröd

2 dl vispgrädde

2 tsk senap (Jag använde Graveleijs)

4 msk kalvfond

2 tsk salt

2 tsk svartpeppar

Smör


Riv löken på rivjärn och låt den svettas i en stekpanna i lite smör. Rör under tiden ihop en blandning av ägg, ströbröd, senap, kalvfond, salt och svartpeppar. Låt svälla i 10 minuter. Rör ner lök och blandningen i köttfärsen. Rulla köttbullar av smeten. Tillaga köttbullarna i en långpanna i ugnen på 200 grader i cirka 10-15 minuter eller tills de är klara helt igenom. Stek därefter på köttbullarna i stekpanna så att de får lite färg.


måndag 14 december 2009

Janssons Frestelse

Janssons Frestelse tillhör mina favoriter på julbordet! Själv har jag inget recept som jag utgår ifrån utan brukar höfta lite ur minnet. Det brukar bli bra tror jag eftersom jag allt som oftast blir utsedd att laga Jansson.

Vad har ni för favorit på julbordet?


Janssons Frestelse

1 kg potatis

2 stora gula lökar

1 burk anjovisfiléer

3 dl vispgrädde

1 dl mjölk

Svartpeppar

Ströbröd

Smör


Skala potatisen och stava den. Skiva löken och svetta den i smör i en stekpanna. Öppna anjovisburken och häll spade i grädden. Varva potatis, lök och anjovisfiléer i en gratängform. Börja och avsluta med potatis. Peppra mellan lagren. Häll över grädd-spadblandningen. Strö över ströbröd och klicka på smör. Tillaga på 200-225 grader i cirka 45 minuter eller tills potatisen är mjuk.


söndag 13 december 2009

Saffransbröd

Det blev lussebullsbak igår! Klart man ska ha saffransbullar trots att priset på saffranet skjutit upp i höjden i år! Men det är ju trots allt bara jul en gång om året. Och är det jul så ska det vara lussebullar!

Jag gör degen med Kesella och har även Kesella i fyllningen tillsammans med riven mandelmassa och russin. Det blir saftigast så i mitt tycke. Brödet bakar jag ut i alla möjliga varianter; längder, snurror i formar eller utan! Lite tips på hur jag brukar baka ut vetebröd till knyten hittar du här och till fyllda längder hittar du här!


Saffransbröd

50 gram jäst

100 gram smör

5 dl standardmjölk

250 gram (1 burk) Kesella

2 påsar saffran (1 gram) + 1 sockerbit

2 dl strösocker

½ tsk salt

Cirka 17 dl vetemjöl


Fyllning:

250 gram mandelmassa

1 burk Kesella

Russin


1 ägg till pensling

Pärlsocker


Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Stöt saffranet i en mortel tillsammans en sockerbit. Häll över i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och värm till lite varmare än 37 grader. Häll i Kesellan och låt bli 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör om tills jästen löser sig. Tillsätt socker, salt och mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Kavla ut degen på bakbordet, fyll med Kesella, riven mandelmassa och russin. Baka ut till snurror, knyten eller längder. Låt brödet jäsa under bakduk i 30 minuter och pensla sedan med ägg och strö på pärlsocker. Grädda på 200 grader; bullar i cirka 8 minuter, och längder i runt 12 minuter.


Mandel- och marshmallowfudge

Det fortsätter att vara jätteinne med Leilas Rocky Road fudge. Jag funderade på att göra den men är inte så förtjust i jordnötter. Sedan funderade jag på att göra Nigellas pistaschfudge men det blev inte den heller. Hittade ett recept på alltommat.se som jag föll för men bytte ut jordnötterna mot skållad mandel och använde mest mörk choklad. Blev mumsigt! Ett stor plus är också att man slipper tänka på att koka upp fudgen till visst antal grader och bråka med termometern och kulprov! Bara att röra ihop och så är det klart!

Är ni också sådana som aldrig kan följa ett recept till punkt och pricka?


Mandel – och marshmallowfudge

350 gram mörk choklad

50 gram mjölkchoklad

25 gram smör

1 burk sötad kondenserad mjölk (397 gram)

2 tsk vaniljsocker

2,5 dl minimarshmallows

2,5 dl sötmandel


Skålla mandeln. Klä en form (cirka 20x25 cm) med aluminiumfolie. Smält choklad, smör och kondenserad mjölk över vattenbad. Rör allt till en jämn smet. Låt svalna och rör ner vaniljsocker. Blanda i sötmandel och minismarshmallows. Undvik att röra mycket så att marshmallowsen inte smälter. Bred ut smeten i formen och låt stelna ute/balkongen/kylskåpet över natten. Ta fram fudgen och lyft den ur formen. Ta av aluminiumfolien. Skär fudgen i bitar. Förvara i kyl eller utomhus i tättslutande burkar.


tisdag 8 december 2009

Pepparkaksdessert

Jag fick inspiration till denna efterrätt från receptet på Pepparkakssundae på Arlas hemsida. Dock justerade jag receptet lite grann. Efterrätten serverades i söndags när vi hade vänner på lunch. En snabb och enkel dessert som är busenkel att göra. Den är inte heller övermäktigt söt då Kesellan ger den lite syra. Det enda minuset var att jag hade i aningen för lite socker i äpplena. Nästa gång provar jag nog att ha i lite malen ingefära, tror att det blir gott!


Pepparkaksdessert, 4 portioner

2 äpplen

2 msk smör

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 msk sirap

2 msk strösocker

1 ½ dl Milda vaniljvisp

1 ½ dl kesella

16 pepparkakor


Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Stek äppelklyftorna i smör tillsammans med kanel, kardemumma, sirap och socker. Låt svalna. Vispa upp vaniljvispen och rör ner Kesella. Varva blandningen med äpplen och krossade pepparkakor i efterrättsskålar eller t.ex. vinglas. Stänk lite kardemumma på toppen!

måndag 7 december 2009

Sallad med päron, parmesan och rostade solrosfrön

En sallad som tillbehör till maten behöver inte alltid bestå av tomat, gurka och isbergssallad. Det blir tråkigt i längden och dessutom smakar inte alla grönsaker gott året om. Testa att variera din sallad med lite andra saker än de mest traditionella! Jag är säker på att denna sallad även blir god med lite ädelost eller chevre.


Sallad med päron, parmesan och rostade solrosfrön

Blandad sallad (ruccola, mache, rödbetsblad)

1 stort saftig päron

½ röd lök

4 msk solrosfrön

Hyvlad parmesan

Balsamvinäger

Olivolja

Salt

Peppar


Rosta solrosfröna i en torr panna. Lägg upp salladen i en skål. Skiva rödlöken tunt. Skala och tärna päronen. Hyvla över parmesan med en osthyvel. Slå ihop en vinägrett på balsamvinäger, olja, salt och peppar. Häll över. Strö över de rostade solrosfröna!

torsdag 3 december 2009

Julte och julat i hemmets hjärta!

3 december, dags för tredje luckan. Idag blir det inte något recept utan istället lite bilder från hemmets hjärta och stället där blogginläggen föds; köket! Mitt lilla kök har fått sig en julskrud och är redo för bak, matlagning och pyssel. Men man kan ju inte slita hela tiden utan det blir en hel del stunder för att koppla av, läsa jultidningar, tända ljus och njuta av fika, middagar, eller frukostmackor tillsammans med en kopp julte.



I fönstret skiner stjärnan och jag har fyllt på med massor av kuddar i min kökssoffa.

Kökssoffan är ett Blocket-fynd för 150 kr, som jag målade vit i somras.



Snart är det dags för lussebullsbak! Har redan bläddrat fram till receptet!



Årets adventsljusstake i köket består av vita blockljus i en blomlåda av zink.

Jag fyllde ¾ av balkonglådan med sand, satte ner ljusen stadigt och pyntade med mossa.

Jag piffade även till arrangemanget med en ljusslinga.



Förutom adventsljusstaken hittade vi små söta ljus med siffror 1-24, en för varje dag.

Ljusen köpte vi i en butik som heter White Living.

Varje morgon tänder vi dagens ljus när vi äter frukost.

Det tycker vår 15 månader gamla son om!



Det här goda jultéet, även det köpt på White Living, tar en stund på sig för att dra till sig.

Men efter en stund träder smakerna av kryddnejlika, kanel, mandel, hibiscus och apelsinskal

fram på ett härligt juligt sätt.

onsdag 2 december 2009

Bloggen Frostrosor 1 år!

Idag är det exakt ett år sedan jag skrev det första inlägget i bloggen! Då blev det lussebullar och sedan dess har jag fyllt på med ett otaligt antal mat- och bakrecept. Ett och ett annat ämnesavvikande inlägg har jag väl också skrivit måste jag medge. Men mest har jag delat med mig av relativt enkla recept som jag antingen lagar ofta eller provat för första gången.


Bloggen har fungerat som en virtuell kokbok som jag lagrat mina recept i till glädje både för mig själv och för andra! Och bloggen verkar ha fallit er besökare också på läppen! För ni har hittat hit via andra matbloggar, från sökmotorer och några från min bekantskapskrets (har dock hittills hållit låg ton om att jag skriver en matblogg). Ni verkar ha tyckt om det som ni hittat, för ni har återkommit många gånger!


Tack alla fantastiska läsare för alla fina kommentarer! Utan era peppande ord hade jag kanske lagt ned bloggen vid det här laget! Vilket roligt år vi haft och vad mätta och belåtna vi alla är!


Nu närmast ligger julen och därför bjuder jag på länkar till förra julens godaste recept! Enjoy!



Marknadsnougat


Julkryddade mandlar och nötter


Bananfudge


Parmesan och ölkorv är perfekta tilltugg till glöggen

tisdag 1 december 2009

Saffranskaka

Så var det då dags att öppna första luckan! Bakom lucka nummer 1 har jag gömt en gyllengul saffranskaka!

Jag bakade en saffranskaka i lördags. Hemma hos oss är det tradition att äta saffranskaka, pepparkakor och dricka julmust till första advent. Det går också snabbt att svänga ihop kakan om man inte orkar göra stora lussebullsbaket riktigt än. Receptet kommer från boken Sju sorters kakor och är riktigt mumsigt med hela 200 gram smör!


Saffranskaka

200 gram smör

1 påse (0,5 gram) saffran

Sockerbit

2 ägg

3 dl socker

1 ½ dl mjölk

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Florsocker till dekoration


Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant. Smält smöret och låt svalna. Mortla saffranet med en sockerbit. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, smör och mjölk. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i cirka 45 minuter. Sikta florsocker över kakan när den svalnat.